Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regn och snösmältning kan skapa översvämningar i helgen. Bild: Lisa Thanner

Meteorolog varnar för kraftigt regn

På fredagseftermiddagen drog ett omfattande regnväder in över stora delar av Västsverige och Halland. Ovädret ska fortsätta under helgen och det finns risk för översvämningar och trafikproblem.

Ett sammanhängande regn drog på fredagseftermiddagen in över Västsverige. SMHI klass-1 varnar för höga vattenflöden i små vattendrag. Lokalt kan det bli en klass-2 varning, vilket betyder mycket höga vattenflöden.

Det sammanhängande regnet kom in under fredagseftermiddagen, sedan väntas skurar under förmiddagen på lördagen som övergår i ett mer sammanhängande regn under eftermiddagen.

– Det väntas stora regnmängder under kommande dygn, det kan komma 15 till 25 mm, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Översvämmade källare

Regnet tillsammans med snösmältningen ökar risken för översvämningar, bland annat i källare.

– Med tanke på att det inte bara är regn, utan snösmältning också, kan det bli påverkan på framkomligheten vid vattenansamlingar. Risken är störst där det brukar vara mycket vattenansamling. Dagvattenbrunnar kan korka igen.

Även blåst

Men det det blir inte bara regn, vid kustnära delar kommer det också blåsa en hel del, och enligt Ian Engblom kan det förvärra situationen.

Han skickar med ett råd till trafikanter som ska ut på vägarna.

– Vet man att man ska ut och köra där det kan vara mycket vatten, kolla upp läget innan avfärd. Och chansa inte om det ser illa ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.