Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Ankara på onsdagen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Ankara på onsdagen. Bild: Burhan Ozbilici

Matkrisen växer med vaga löften och misstro

Mötet i Turkiet om kriget i Ukraina och spannmålskrisen slutade i vaga och villkorade löften. Ryssland är berett att garantera säkerheten för fartyg, hette det, men med förbehåll.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Turkiet har goda relationer till Ryssland, trots att de står på olika sidor i de väpnade konflikterna i Ukraina, i Libyen och delvis också i Syrien. Men de är nära ekonomiskt förbundna och presidenterna Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan har stora likheter som ledare. De talas ofta vid i telefon, även efter 24 februari. Erdogan har inte heller följt EU och andra medlemmar av Nato och infört sanktioner som straffar och isolerar Ryssland.

Därför kunde den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ta sig till Turkiet utan problem, till skillnad från när han några dagar tidigare skulle till Serbien och grannländerna inte tillät hans plan att flyga genom deras luftrum.

ANNONS

Väl på plats i Ankara på onsdagen diskuterade Lavrov tillsammans med den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu den tilltagande matkrisen på flera kontinenter till följd av kriget i Ukraina. Export av vete, majs och solrosolja från ukrainska hamnar har stoppats. Omkring 22 miljoner ton spannmål väntar i fulla lager. Mariupol är under rysk kontroll, Odessa utsatt för rysk blockad och farvattnen minerade.

”Redo att garantera säkerheten” för fartyg

Enligt Sergej Lavrov är Ryssland redo att garantera säkerheten för ukrainska och ryska fartyg i samarbete med Turkiet. Men det ska ske på Moskvas villkor och under ryskt överinseende efter att Ukraina röjt minorna i farvattnen. Detaljerna är dock oklara. Ryssland har tidigare krävt att sanktionerna lättas eller hävs för att medverka.

Värt att notera är samtalen i Ankara var bilaterala. Ukraina hade inte någon representant där. Det kan förklara Kievs skepsis och misstro, samtidigt som striderna rasar som intensivast i östra Ukraina och Ryssland på andra håll försöker stärka greppet om befolkningen i ockuperade områden.

Enligt en tidigare rysk uppgift kommer transporter av spannmål att återupptas denna vecka från Berdjansk, en ockuperad hamn. En med Moskva lojal tjänsteman i delvis ockuperade Zaporizhia säger enligt ryska nyhetskanalen Rossija 24 att Ryssland har börjat frakta vete till Turkiet och länder i Mellanöstern.

ANNONS
Rysslands och Turkiets utrikesministrar Sergej Lavrov och Mevlüt Cavusoglu efter det bilaterala mötet om spannmålskrisen i den turkiska huvudstaden.
Rysslands och Turkiets utrikesministrar Sergej Lavrov och Mevlüt Cavusoglu efter det bilaterala mötet om spannmålskrisen i den turkiska huvudstaden. Bild: Burhan Ozbilici

Vid en gemensam pressträff på onsdagen beskrev Mevlüt Cavusoglu samtalen som fruktbara. Rysslands krav om att sanktionerna ska upphöra är "rimliga", anser han. EU:s rådsordförande Charles Michel och USA:s utrikesminister Antony Blinken har å andra sidan anklagat Ryssland för att använda matkrisen som vapen.

Avfärdas som ”tomma ord”

Enligt den ryske utrikesministern är Ryssland redo att återuppta fredsförhandlingar och träffa FN och Ukraina i Istanbul, uppger den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Ukraina avfärdar försäkringar från Ryssland om att de inte kommer att använda situationen till sin fördel om Kiev tillåter spannmålstransporter att lämna säkert via Svarta havet som "tomma ord".

"Militär utrustning krävs för att skydda kustlinjen och ett flottuppdrag för att patrullera exportvägarna i Svarta havet. Ryssland kan inte tillåtas använda spannmålskorridorer för att attackera södra Ukraina”, twittrar utrikesministeriets talesman Oleg Nikolenko.

Ukraina kommer inte att ta bort sina minor runt hamnen i Odessa.

– I det ögonblick som vi ger tillträde till hamnen i Odessa kommer den ryska flottan att vara där, säger Sergej Bratchuk, ukrainsk talesperson för regionen Odessa, i en video.

Oron ökar internationellt över spannmål som produceras av Ukraina och som för närvarande inte kan skickas utomlands. Ryssland förnekar att de är skyldiga till någon annalkande livsmedelskris.

Italien varnar nu för att miljontals människor kan dö av hunger om inte Ryssland frigör Ukrainas hamnar vid Svarta havet.

ANNONS

– Att blockera spannmålsexport innebär att hålla miljoner barn, kvinnor och män som gisslan och döma dem till döden, säger utrikesminister Luigi Di Maio efter ett möte i Rom med andra Medelhavsländer och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

De närmaste veckorna är kritiska, enligt Di Maio. Det är ett glasklart budskap till dem som bär ansvaret och kan stoppa dödandet och rädda liv.

LÄS MER:Omröstning på gång i ännu en ukrainsk region

LÄS MER:Lavrov: Redo att låta skepp lämna hamnarna

LÄS MER:Ukraina kan tvingas retirera från nyckelstad

LÄS MER:OECD: Kriget pressar världsekonomin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS