Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I dagsläget är det butiker i Kungsbacka, Vänersborg, Gävle, Sundsvall och Toftanäs som planerar att skaffa hundparkeringen. Bild: Ulla Karlsson

Matbutiker i Västsverige inför hundparkering

Automatiska fläktar, golvvärme och självrengöring. Bekvämligheter som många människor hade uppskattat hemma blir snart verklighet för fyrfotavänner som besöker livsmedelsaffärer i Kungsbacka och Vänersborg. Där ska man nämligen installera hundparkeringar.

Till våren kommer Icas fastighetsbolag genomföra ett pilotprojekt med hundparkeringar utanför en handfull butiker runtom i landet, varav två ligger i Vänersborg respektive Kungsbacka.

Andreas Jendestig är chef för den sistnämnda butiken.

– Vi får ofta frågor om var man ska ställa sin hund, så när Ica presenterade den här idén var det självklart för oss att anmäla intresse.

Hundparkeringen har öppningar där hunden kan titta ut, men som det enligt Ica inte går att sticka in fingrar eller saker genom. Parkeringen låses med en app och desinficeras automatiskt efter varje besök.

Hundparkeringen kan både kyla och värma vovven.. Bild: Ica fastigheter

LÄS MER: Hundarna blev räddningen efter Carolinas arbetsskada

Jordbruksverkets regler

Kalla dagar startar golvvärme och när temperaturen passerar 20 plusgrader drar ett automatiskt fläktsystem igång.

– Vi har mycket sol på vår fastighet, så det känns bra att kunna erbjuda en skyddande miljö även när det är varmt, säger Andreas Jendestig.

Karin Nygren är veterinär på Blå Stjärnan och försiktigt positiv till hundparkeringen.

– Det viktiga är att de kan upprätthålla hygienen och klimatet, och att man följer jordbruksverkets djurskyddsregler.

Även Karin Nygren pekar på problemet med varma dagar och de återkommande larmen om hundar som lämnats i skållheta bilar.

– Temperaturen stiger otroligt snabbt i en bil och hundar har svårt med temperaturregleringen. De får värmeslag, säger hon.

Andreas Jendestig är butikschef på Ica Maxi i Kungsbacka.. Bild: Privat

LÄS MER: Här firar hundarna nyårsafton

Juridiskt ansvar

Veterinären Karin Nygren lyfter även ansvarsfrågan. Vem är skyldig om hunden skadas i parkeringen?

– Initialt testar ICA Fastigheter hundparkeringarna under en sexmånadersperiod utanför ett antal utvalda butiker tillsammans med leverantören Den 4 Dogs. Under testperioden är det leverantören som äger burarna. Om en olycka skulle uppstå under denna period ligger det juridiska ansvaret hos leverantören, svarar Icagruppens pressansvariga Emelie Ericson i ett mejl.

Hundparkeringarna i Kungsbacka ska vara på plats den 1 mars. Inledningsvis blir det tre stycken, men beroende på efterfrågan kan det bli fler eller färre framöver.

– Och det blir väl som när man lämnar barn på förskolan – vi får se om alla gillar det, säger Andreas Jendestig.

LÄS MER: Se hundarna spela upp Disneys klassiker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.