Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Massakern på Utöya

Vid explosionen i Oslos regeringskvarter och massakern på Utöya dödades sammanlagt 77 personer, varav majoriteten var mellan 14 och 20 år. Ytterligare 33 personer skottskadades men klarade sig.

Norska socialdemokratiska ungdomsförbundet (AUF) påbörjade onsdagen den 20 juli sitt årliga politiska sommarläger på ön Utöya. Sommarlägret var planerat att pågå veckan ut. Ön ligger fyra mil utanför Oslo och omkring 560 personer befann sig på ön vid Anders Behring Breiviks ankomst två dagar senare.

LÄS OCKSÅ: Fem år efter Utöya: Sorgen dröjer sig kvar

Fredag 22 juli 2011, kl 14.08
Anders Behring Breivik skickar ut sitt manifest på över 1 500 sidor till över 1 000 mejlkonton i Norge och utomlands.
15.20
En man, klädd i vad som liknar en polisuniform, lämnar en vit skåpbil som står parkerad utanför regeringsbyggnaden i Oslo.
15.25
En 950-kilos gödselbomb exploderar i regeringskvarteren i Oslo. Åtta personer avlider omedelbart och tio skadas allvarligt. 
16.57
Kaptenen på MS Thorbjörn blir ombedd av en beväpnad uniformerad man, som uppger att han är polis att, köra över honom till Utöya.
17. 21
Breivik skjuter sina första skott på ön, en säkerhetsvakt och en lägerledare blir de första offren.
17.24
Norska SOS får sitt första larm om pågående skottlossning på ön. Det är skepparen på MS Thorbjörn som ringer. En minut senare ringer också en av ungdomarna ute på ön.
17.33
Polisens specialstyrka ”Delta”, som befinner sig i regeringskvarteren, beordras att ut åka ut till Utöya. Drygt tio minuter senare har ytterligare specialstyrkor ryckt ut.
17.52
Första polispatrullen når hamnen på fastlandet men får vänta på lämplig båt ut till ön.
17.59
Breivik ringer lokala polisen och säger att han vill överlämna sig. Han presenterar sig som kommendör Anders Behring Breivik i ”den norska motståndsrörelsen” och säger att han vill överlämna sig till polisen.
18.09
Insatsstyrkan ”Delta” når hamnen.
18.14
En mamma till en av lägerdeltagarna får ett sms från sin son där han skriver att han har försökt att gömma sig från skytten.
18.21
Tidningen Verdens Gang får kontakt med ögonvittnen som berättar att skytten på Utöya har identifierat sig som polis. De säger också att han har uppgett att han är på ön för att informera ungdomarna om bombdådet i Oslo.
18.26
Breivik ringer polisen igen i ett annat lokalt polisdistrikt och säger att han vill överlämna sig och ber att få bli kopplad till insatsledaren för Delta.
18.27
Första polisstyrkan anländer till Utöya, samtidigt som en helikopter med en fotograf från NRK flyger in över ön.
18:34
Anders Behring Breivik grips i ett skogsparti utan att göra motstånd.

Källa: SVT, TT och 22 juli-kommissionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.