Manifestation arrangeras för hamnarbetarna

På torsdagseftermiddagen hålls en stödmanifestation på Drottningtorget för de varslade hamnarbetarna. – Vi vill visa att vi sympatiserar med hamnfyrans krav, säger Jonatan Fahlén, medlem i Stödgruppen för hamnarbetarna.

ANNONS
|

Den 20 juni varslade APM Terminals 160 anställda om uppsägning i containerhamnen. Företaget motiverade varslet med att konflikten inneburit förlorade kunder och att arbetsbrist uppstått. Varslet innebär att var tredje anställd på APMT kan komma att sägas upp.

"Vi vill visa vår solidaritet"

För att visa sina sympatier arrangerar Stödgruppen för hamnarbetarna – Göteborg en manifestation på Drottingtorget klockan halv sex i eftermiddag.

– Vi vill sända en signal till hamnarbetarna att vi står bakom deras krav. Vi vet inte exakt hur många som kan tänkas komma, men vi har ett Facebookevent där 700 personer har anmält sitt intresse, säger Jonatan Fahlén.

ANNONS

Utvecklats till en politiskt konflikt

Stödgruppen för hamnarbetarna grundades för ungefär för ett halvår sedan. I dag är det 30 medlemmar som jobbar för fackförbundet Hamnfyrans sak.

Vid ett antal tillfällen under våren har gruppen varit ute på stan för att dela ut flygblad. Under manifestationen ska bland annat representanter från Hamnfyran tala.

– Det hela är en politisk konflikt. Det har blivit tydligt nu när regeringen har lagt i sig och vill se över konflikträtten. Vi vill uppmärksamma folk på konflikten, då vi anser att den är avgörande för den svenska arbetsmarknaden. I grund och botten handlar det om arbetares rätt att organisera sig, säger han.

Regeringen vill se över fredspliktsreglerna

Det var i förra veckan som Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister, meddelade att regering tillsätter en utredning som ska se hur väl den svenska modellen fungerar. Ylva Johansson skrev då att konflikträtten ska vara fortsatt stark, men att parterna måste ta ett gemensamt ansvar för att modellen fungerar.

– En utveckling där arbetsgivare riskerar att drabbas av stridsåtgärder trots att de redan har ett kollektivavtal kan äventyra den svenska arbetsmarknadsmodellens legitimitet. Regeringen vill se över om det är möjligt att förändra fredspliktsreglerna i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal, skrev hon i en debattartikel i GP.

ANNONS

Ylva Johansson syftar på det faktum att minoritet av hamnarbetarna tillhör Transportarbetarförbundet, medan den största delen av arbetsstyrkan är medlemmar i Hamnfyran. Samtliga hamnarbetare i Göteborgs hamnar täcks av kollektivavtalet mellan Transportarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar. Hamnfyran vill ha ett eget avtal med arbetsgivaren.

ANNONS