Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Man i 40-årsåldern fortsatt anhållen för bilexplosionen i Landvetter

En av de båda män som suttit anhållen för explosionen i Landvetter släpptes på lördagen.
– Han är fortfarande misstänkt men det finns inte längre skäl att hålla honom anhållen, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.
– Att händelsen har ett samband med kriminella nätverk finns fortfarande med i bilden, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Efter ett intensivt spanings- och utredningsarbete greps och anhölls två män under fredagskvällen för inblandning i händelsen i Landvetter.

Under lördagen togs en bil i beslag för teknisk undersökning.

– Det är inte en bil som har sprängts, utan en annan bil som kan ha samband med de misstänkta, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Under lördagen beslutade förundersökningsledaren, kammaråklagare Stina Lundqvist, att försätta en av de anhållna männen, i 35-årsåldern, på fri fot.

Lundqvist måste senast vid middagstid på måndag bestämma om hon ska begära den fortsatt anhållne mannen häktad.

– Polisen har jobbat dygnet runt sedan sprängningen skedde. Men det finns otroligt mycket kvar att göra. Det är därför vi ännu inte kan säga om den anhållne mannen kommer att begäras häktad, säger Stina Lundqvist.

Den anhållne mannen är i 40-årsåldern. Han nekar till all inblandning i sprängdådet.

– Han är känd av polisen, genom att han begått ett antal brott, men han tillhör inte den klassiska gängmiljön, säger Lundqvist.

Finns det fler misstänkta?

– Det vill jag inte gå in på. Men det finns inga fler frihetsberövade än mannen som sitter anhållen, säger Stina Lundqvist.

LÄS MER: Åklagaren: ”Kraftigaste explosionen jag utrett”

Det var strax efter klockan sju på fredagsmorgonen som de boende i centrala Landvetter väcktes av en kraftig smäll. Fönsterrutorna på bostäderna skallrade, berättade boende i området.

”Jobbade stenhårt under fredagen”

Vid brottsplatsen hade flera Landvetterbor samlats, och de möttes av en totaldemolerad bil som knappt var igenkännbar, en suv som sprängts omkull av detonationen och hamnat på taket samt ytterligare bilar med bortsprängda rutor.

– Under fredagen jobbade vi stenhårt med spaningsarbete och utredningen, vilket ledde fram till att de två personerna greps och senare anhölls av åklagare, förklarar Peter Adlersson.

Misstankarna gäller grov allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord.

Utredningen fortgår med oförminskad styrka och det kan inte uteslutas att fler frihetsberövanden kan bli aktuella.

– Vi får hoppas att vi är på rätt väg.

Koppling till bilägarens anhöriga

Enligt vad GP erfor under fredagen ska polisens huvudspår vara att explosionen i Landvetter kan ha koppling till konflikter som anhöriga till den totaldemolerade bilens ägare är involverade i. Bilägaren har själv inte tidigare blivit dömd för brott som kopplas till organiserad kriminalitet.

– Vi har indikationer på att anhöriga till målsägande ingår i konflikter och det är något som vi tittar på, sa kammaråklagare Stina Lundqvist, som leder utredningen, till GP på fredagen.

LÄS MER: Oro bland boende i Landvetter

LÄS MER: Kraftig explosion på parkering i Landvetter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.