Ytterligare en skugga vilar nu över HD-domaren Clarence Thomas, efter avslöjandena om hans fru Ginni, skriver Britt-Marie Mattsson.
Ytterligare en skugga vilar nu över HD-domaren Clarence Thomas, efter avslöjandena om hans fru Ginni, skriver Britt-Marie Mattsson. Bild: Patrick Semansky/GP

Maktparet i blåsväder efter Kapitoliumstormningen

HD-domaren Clarence Thomas och hans fru Ginni har hamnat i blåsväder. Maktparet ligger illa till sedan det avslöjats att Ginni agerat kraftfullt för att få presidentvalet ogiltigförklarat. HD kan avgöra val.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden vann presidentvalet i november 2020. Men Donald Trump vägrade att erkänna sig besegrad. Han hävdade att han utsatts för valfusk, trots att alla utredningar av både republikaner och demokrater bevisade motsatsen. Trump uppmanade även HD att gripa in.

När senaten skulle stadfästa valresultatet den 6 januari 2021 hetsade Trump sina anhängare i ett tal utanför Vita huset och supportrar stormade kongressbyggnaden Kapitolium för att hindra att resultatet godkändes. Trumps vicepresident Mike Pence – som formellt var ordförande i senaten – undkom mobben med bara några minuter. Fem personer dödades och många skadades.

I centrum för de verbala attackerna mot valresultatet fanns Ginni Thomas, hustru till domaren Clarence Thomas. Hon uppmanade sina följare i sociala medier att motsätta sig valresultatet och se till att Bidens vinst ogiltigförklarades. Ginni Thomas är känd i konservativa kretsar långt ut på högerkanten och har i olika organisationer från Tea Party-tiden och framåt arbetat politiskt för att ”rädda Amerika”.

ANNONS
Virginia "Ginni" Thomas närvarade när Amy Coney Barret svor den konstitutionella eden vid Vita huset 2020.
Virginia "Ginni" Thomas närvarade när Amy Coney Barret svor den konstitutionella eden vid Vita huset 2020. Bild: Patrick Semansky

Hennes man Clarence Thomas har i böcker och uttalanden kallat sin fru för ”min närmaste och lojalaste” och även uttryckt att hon är som ”amalgamet i mina tänder."

Förnekade kontakt med Meadows

Men när Ginni Thomas konfronterades med sin närvaro och sina uttalanden efter stormningen av Kapitolium gled hon undan frågor och diskussioner och hävdade att hon bara varit närvarande för att bilda sig en uppfattning om vad som hände när Trump talade. Hon förnekade att hon haft direkt kontakt med Trumps stabschef Mark Meadows – en vän från Tea Party tiden – både före och under stormningen och att hon eldat på att Mike Pence måste hindras från att göra sin konstitutionella plikt som vicepresident att se till att valresultatet godkändes.

Det såg länge ut som om Ginni Thomas skulle klara sig undan med sina förnekanden. Vita huset vägrade att lämna ut sms, mejl och telefonlistor med hänvisning till att det var konfidentiellt material. Men frågan hamnade hos Högsta domstolen och alla domare förutom en röstade för att listor, sms och mejl skulle lämnas över till kongressens utredning. Det var Clarence Thomas som röstade mot de övriga åtta.

När materialet granskades – och en del som raderats hade kunnat återskapas – framgick det att Ginni Thomas varit en av de mest aktiva i kontakterna med Mark Meadows under timmarna då USA skakades av Trumps uppmaningar till sina anhängare och när Kapitolium stormades.

ANNONS

Och frågor ställs nu inte bara om Ginni Thomas aktivistiska roll utan också om hur hennes man Clarence skall bedömas.

Krav att Thomas lämnar HD

Krav har redan kommit från demokratiskt håll om att Clarence Thomas borde lämna den domarplats i HD som han har på livstid, medan republikaner hävdar att han inte kan behöva ta ansvar för sin frus handlingar. Men paret hamnar inte bara i blåsväder på grund av hennes agerande, utan också av skälet att HD ytterst kan avgöra presidentval. Något som en hel del republikaner krävde med insikten om att HD har en konservativ majoritet. Flera av överklagandena av valresultatet från centrala valdistrikt hamnade också i HD, som dock avvisade dem och återförde dem till domstolar på lokal nivå som underkände klagomålen.

Men HD avgjorde det kontroversiella presidentvalet 2000 till George W Bush fördel och har en viktig maktroll i valsammanhang.

Ginni Thomas kommer med stor sannolikhet att kallas till förhör under ed och tvingas då konfronteras med de mejl- och smskonversationer som hon hade med Mark Meadows och får förklara det som beskrivs som ”uppvigling” på sociala medier.

Clarence Thomas slipper troligen att förhöras men ytterligare en skugga vilar nu över HD-domaren. När Thomas skulle godkännas som domare i HD 1991 kallades hans tidigare medarbetare Anita Hill till förhör och berättade om de sexuella trakasserier hon utsatts för av Thomas. Joe Biden bad inför valet 2020 Hill om ursäkt för det sätt på vilket hon behandlats vid senatsförhören.

ANNONS

Hill berättade i en intervju – som jag gjorde med henne 2021 – hur Ginni Thomas läst in ett meddelande på hennes telefonsvarare och uppmanade henne att be om ursäkt och att ta tillbaka sina anklagelser.

Anita Hill sade att Ginni Thomas avsikt var att misskreditera inte bara henne utan även Joe Biden inför presidentvalet.

LÄS MER:Britt-Marie Mattsson möter Anita Hill

LÄS MER:Lagstiftningskrig i USA utmanar HD:s linje

LÄS MER:Historisk domare: "Det tog 232 år"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS