Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Carlsson: Magnus Carlsson: Var finns tränings-hetsen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är inte lätt att vara träningsskribent i dessa dagar.

Det slår aldrig fel. Så fort man skriver något om träning i positiva ordalag skyndar sig någon att dra träningshetskortet. Jag begriper inte den här träningshetsen, gastas det och snart har man ett koppel av människor efter sig som anser att man är fan själv.

Själv har jag aldrig förstått grundpremissen kring det här begreppet, som blivit den slöes ständiga trumfkort. Jag har i många år rört mig i en ganska bred träningssfär, och ändå aldrig stött på någon träningshets. Kan någon visa den så omtalade träningshetsen för mig? Jag betvivlar att den verkligen finns. Vem är det som hetsar? Var hetsas det? Och om vad?

För ni får ursäkta mig, men det kan väl omöjligt kategoriseras som träningshets att skriva positivt om träning? Samtidigt som folk i tid och otid dör av hjärt- och kärlsjukdomar, och stora delar av befolkningen inte ens rör sig en timme i veckan?

Sorry, men det är inte träningshets när någon delar med sig av sin träning i sociala medier. Det är inspiration, och den som inte gillar det kan med ett enkelt klick välja att avfölja. Det är inte heller träningshets när arbetsgivare erbjuder sina anställda konditionstester – det är en personalförmån som de allra flesta borde vara avundsjuk på.

Människor blir provocerade när man tränar dubbelpass eller – Gud förbjude – avstår kanellängden på tiofikat för att i stället äta ett äpple. Men att se på det som någon slags träningshets är ju helt absurt.

För vad det handlar om är ju bara sunt förnuft.

Om du blir stressad och får dåligt samvete när du ser mig ladda upp en selfie efter att jag sprungit en mil medan du varit bakfull i sängen, är det ditt problem. Inte mitt. Och den där stressen är egentligen bara en sund varningsklocka där din kropp försöker tala om för dig att det är dags att ta tag i livet.

Typ nu.