Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna vill ha åtgärder för att öka tryggheten i Göteborgs innerstad.

(M) vill ha svar om otrygghet i Göteborgs innerstad

Göteborgs innerstad måste bli tryggare, enligt Moderaterna. Socialdemokraterna menar att bilden bör nyanseras.

Frågan om Göteborgs innerstad togs upp på kommunfullmäktige i går av Moderaterna, genom fullmäktigeledamoten Mattias Tykesson. Han menar att otryggheten har ökat och att det innebär att människor drar sig för att röra sig på vissa platser.

– Situationen ute på stan börjar bli mer och mer ohållbar. Polisen har inte de resurser som krävs för att vara på plats i den utsträckning som behövs. Polisen behöver dessutom prioritera och då är det kanske inte stölder och sådant som man lägger kraft på, säger han.

Moderaterna vill att Nordstan stängs tidigare på dygnet. För det krävs en ändring i detaljplanen för området. Partiet vill också göra om hela innerstaden till ett så kallat paragraf 3-område. Det skulle innebära att ordningsvakter i högre utsträckning skulle kunna verka i innerstaden.

– Nordstan är under tak och varmt så det är många som uppehåller sig där, framför allt på vintern. Det fins risk att problemen flyttas någon annanstans så det behövs också fler åtgärder. Men Nordstan är en plats där många vill kunna röra sig så då måste vi göra något, säger Mattias Tykesson.

Paragraf 3 i lagen om ordningsvakter innebär att området har ”ett särskilt behov och att det är av väsentlig betydelse för allmänheten” att det finns ordningsvakter på plats. Mattias Tykesson arbetar själv som väktare.

– Ja, så jag skulle inte påverkas av att man skapar ett paragraf 3-område. Det gäller bara ordningsvakter. Men som det är i dag så förhindras ordningsvakterna i sitt arbete.
Hur situationen verkligen är inne i Nordstan råder det delade meningar om.

Kommunalrådet Marina Johansson (S), ordförande i social resursförvaltning, skrev för några dagar sedan ett blogginlägg om läget efter en promenad inne i köpcentrat. Då talade hon också med polis på plats. Hon skriver i inlägget att det inte är farligt att röra sig i Nordstan kvällstid men håller med om att det är en plats där många upplever otrygghet och att det är något som måste åtgärdas.

"Utan att förringa den oro som många känner så är det dock viktigt att slå fast att det inte är farligt att röra sig i Nordstan, varken dagtid eller kvällstid. De allra flesta man möter här är helt vanliga människor", skriver hon.

Diskussionen om otrygghet i innerstaden och kanske framför allt just i Nordstan har pågått sedan en tid tillbaka. Ny ved på den brasan stod socialdemokraternas Johannes Hulter, ersättare i kommunfullmäktige, för tidigare i veckan. Då la han ut en video på Twitter som visade en promenad genom Nordstan, strax före midnatt en fredag. Videon är sju minuter lång och ganska händelsefattig, vilket också var en del av poängen. 

Johannes Hulter har fått kritik och flera har på Twitter skrivit och undrat vad syftet var med videon och om avsikten är att visa att situationen inte är så problematiskt som många tidigare har hävdat. Vissa tyckte dessutom att inlägget var raljant. Johannes Hulter själv menar att videon mest var tänkt som en personlig reflektion.

– När jag gjorde den filmen så hade jag kanske förväntningen att se mer saker inne i Nordstan och mer människor. Det var verkligen inte menat som ett stort inlägg i debatten. Nordstan är ett ställe där det behöver röra sig mer människor så att det blir tryggare. Videon var inte menad att vara raljerande utan bara en bild av vad jag såg när jag var där, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.