Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

M tar tydliga steg högerut

Anna Kinberg Batra vill slå fast "svenska värderingar" som en grund för integrationsarbetet. Den som inte "gör rätt för sig" kan mista bidrag och få svårare att få uppehållstillstånd.

Under Almedalsveckan har det varit mycket tal om värderingar och specifikt svenska sådana. Flera partiledare lanserar sina politiska förslag som burna av värderingar och de svenska flaggorna har vajat både bokstavligt och bildligt. 

Det här är ett delvis nytt inslag i den svenska politiska debatten. Det typiskt svenska har hittills varit att inte tala så mycket om just svenskhet. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog i sitt tal upp hur svenska politiker skäms över att tala "det svenska". Om man gjort det tycks det vara ett passerat stadium. Ebba Busch Thor (KD) talade om sitt "älskade Sverige" med en stor blågul flagga bakom sig, Stefan Löfven (S) talar om att "i Sverige gör vi rätt för oss" och Jimmie Åkesson vill sprida det svensks kulturarvet, som folkdans och hembygdsföreningar, i förorten. 

Så här mycket nationalism var länge sedan man hörde i politiken. Även om både Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra värjer sig för ordet nationalist är det i ett sådant sammanhang de rör sig. 

Under lördagen är det Moderaternas dag i Almedalen. I veckan kom Anna Kinberg Batra med ett utspel om ett bidragstak. Försörjningsstöd och etableringsersättning ska, tillsammans med eventuellt bostadsbidrag uppgå till maximalt 75 procent av en beräknad minimilön.

Under sin pressträff kom M-ledaren med ytterligare förslag för snabbare integration. De handlar om att man ska anstränga sig för att lära sig svenska och svensk samhällsorientering. Gör man inte det riskerar man att bli av med bidrag eller få svårare att få permanent uppehållstillstånd.

Dessutom ska utrikesfödda kvinnor i högre utsträckning ut på arbetsmarknaden. Bland annat genom att aktivitetskravet för försörjningsstöd införs även för föräldralediga. "Det ska inte gå att skolka sig in i det svenska samhället" sa Anna Kinberg Batra.

Förslagen placerar Moderaterna ännu tydligare till höger. Nu handlar det inte enbart om att skattevägen få fler i arbete utan om kontroller och indragna bidrag, alltså mer piska än morot.

Under pressträffen ville hon inte riktigt svara på varför "göra rätt för sig" skulle vara specifikt svenskt. Hon ville inte heller diskutera hur det kommer sig att många inte går på svenskundervisning eller deltar i samhällsorientering. "Det viktiga är inte varför de inte går, utan att de gå" var hennes besked.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.