Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Arne Larsson: M hoppas vinna valet med löfte om bistra tider

Moderaterna har nått till vägs ände med sitt ensidiga fokus på brott, straff och migration. Nu hoppas man att ökande priser och stigande räntor ska få folk att vända sig till partiet.
Ett plånboksval väntar i höst, enligt Ulf Kristersson – som levererar ett budskap som helt riktar sig till väljare i medelklassen och uppåt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Under tisdagen arrangerar Moderaterna ett rättspolitiskt seminarium i Almedalen. Området är förstås fortfarande helt centralt för partiet.

Men huvudbudskapet under måndagen, då det var Moderaternas halvdag i Visby, var ett annat. Ekonomin. Det är som att partiet insett att de väljare som finns att hämta på ett ensidigt fokus på brott, straff och migration redan har räknats in.

Mer måste till för att vinna valet.

De första regndropparna föll över Almedalen samtidigt som Ulf Kristersson klev ut på scenen, som för att understryka budskapet: mörka moln hänger över oss. Priserna på el och diesel har dragit iväg ordentligt. Inflationen gör att matpriserna är på väg åt samma håll. Räntorna stiger och bopriserna vacklar.

Oron i omvärlden kostar

Det är en rätt etablerad sanning att krig och kriser gynnar den sittande regeringen, och precis det har vi sett de senaste månaderna. Socialdemokraterna står stadigt – samtidigt börjar vi se negativa effekter av oron i omvärlden som Moderaterna ser att de kan dra nytta av.

Partiet har högt förtroende i sakfrågan ”Landets ekonomi”, enligt Novus mätningar. Socialdemokraterna har visserligen marginellt högre förtroende, men Moderaterna har ett par äss i rockärmen.

Ulf Kristersson summerar Socialdemokraternas misslyckade politik till 28 000 kronor per år för en familj

De svenska dieselpriserna är ju faktiskt högst i Europa. Elpriserna går att koppla till i förtid stängda kärnreaktorer. Det går att ifrågasätta Socialdemokraternas budskap som handlar om att allt är Vladimir Putins fel.

Hemkokta pålagor kallar Ulf Kristersson det och bollar med lite siffror: 28 000 kronor summerar han Socialdemokraternas misslyckade politik till. För en tvåbarnsfamilj, per år.

Inte läge för expansiv budget

Under söndagen hade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ett seminarium, där budskapet i stora drag gick ut på att svåra tider väntar och att det absolut inte är läge att elda på ekonomin med en expansiv budget.

Samma budskap förmedlar Ulf Kristersson. Han säger att vi har ett plånboksval framför oss, men lovar inte mycket mer än att det kommer att bli tufft.

På ett sätt är det defensivt. Men samtidigt både ärligt och smart. Framtiden är oviss, han vill signalera ansvarstagande – och får samtidigt sagt att det andra regeringsalternativet kan dra iväg åt just alla möjliga håll i en vilja att ge allt till alla.

Inget extra för den som saknar bil

I Ulf Kristerssons Sverige ska det prioriteras hårt. Inga skatter ska höjas. Nya utgifter ska finansieras inom befintliga ramar. Möjligen kan det bli skattesänkningar på investeringssparkontot, så att det lönar sig mer att spara.

Det enda han lovar i övrigt är att det grundläggande ska fungera: folk ska inte få ångest av att öppna elräkningen, de ska kunna köra barnen till träningen i bilen oavsett om den går på bensin eller el.

Och den som redan i dag är långt ifrån att ha råd med en bil, vad får den? Sänkta skatter på låga inkomster nämndes – så att det alltid ska löna sig att arbeta i stället för att gå på bidrag.

LÄS OCKSÅ: Kristersson: "Dubbla straffen för gängkriminella"

LÄS OCKSÅ: Att få bort vinsterna ur skolan kommer inte bli lätt

LÄS OCKSÅ: Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.