Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill sätta press på regeringen i frågan om marknadshyror, men hon hade svårt att ge besked om hur vägen framår ser ut. Bild: Henrik Montgomery
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill sätta press på regeringen i frågan om marknadshyror, men hon hade svårt att ge besked om hur vägen framår ser ut. Bild: Henrik Montgomery

Arne Larsson: Många om och men när V ställer krav på regeringen

Vänsterpartiet vill inte ha marknadshyror. Men partiet vill heller inte avsätta statsministern tillsammans med SD eller riskera att Stefan Löfven byts ut mot Ulf Kristersson. Därför slutade Nooshi Dadgostars ambition att ge ett klart besked i förvirring och ett ultimatum som ingen riktigt förstod följderna av. Därmed inte sagt att situationen är helt enkel för regeringen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Presskonferensen hade inte ens slutat innan de träffsäkra sammanfattningarna dök upp på Twitter: ”Nu har vi fått nog. Ja, om 48 timmar, alltså. Då har vi fått nog. Ja, inleder processen att vi har fått nog, alltså”, skrev TT:s rutinerade politikreporter Owe Nilsson.

GP:s kulturchef Björn Werner: ”På torsdag ska det bli spännande att se om V verkligen går in i en fas där de inleder diskussioner om att påbörja en process.”

Så fort Nooshi Dadgostar fick frågor om exakt hur de skulle gå vidare byttes skarpa besked mot förvirring och svar mot icke-svar. Det finns förstås en förklaring.

Bara dåliga alternativ

Partiet vill absolut inte ha marknadshyror – något som enligt V-ledaren skulle leda till högre hyror för alla, ökad trångboddhet och segregation. Men man vill heller inte riskera att Stefan Löfven byts ut mot Moderatledaren Ulf Kristersson.

Och, vilket blev nästan parodiskt tydligt under pressträffen, partiet vet ju inte riktigt hur det ska göra om det blir Sverigedemokraterna som väcker misstroendeförklaringen, något man själva saknar tillräckligt många mandat för att göra. Gång på gång försökte journalisterna få svar: Om SD tar initiativ till en misstroendeomröstning – hur kommer ni att rösta?

LÄS MER: Vänsterpartiet hotar fälla Löfven – ställer ultimatum

Nooshi Dadgostar vägrade svara och försökte istället lägga frågan i knäet på M och KD, och sa att det hänger på dem. Men det är inte riktigt sant: hur det går hänger också på Sverigedemokraterna. Och Vänsterpartiet.

Det är av eller på

Förtroende för statsministern i det här sammanhanget är binärt. Det är av eller på. Antingen har man det – eller så har man det inte.

Men just denna dag är Vänsterpartiets förtroende både förhandlingsbart, försett med en tidsfrist på 48 timmar samt lite hängande i luften i största allmänhet eftersom man vägrar ge besked om hur man kommer agera när tiden är ute.

Ja, det är alltså då man tänker sig att ”inleda diskussioner om att påbörja en process”.

Några timmar senare började det hela alltmer likna en pyspunka, när svaret från regeringen var att det inte finns något färdigt lagförslag om marknadshyror – och därmed inte heller något att dra tillbaka.

Om det gör att Stefan Löfven krånglar sig ur situationen, som han gjorde när hotet handlade om arbetsrätten, återstår att se. I vilket fall som helst visar det vilken bräcklig grund Stefan Löfvens regering vilar på. Och hur långt åt höger Socialdemokraterna tvingats sträcka sig för att få leda landet under den här mandatperioden.

Det V kräver är S-politik

På presskonferensen argumenterade Nooshi Dadgostar för att förslaget om marknadshyror är som skräddarsytt för Fastighetsägarföreningen och att det sätter den svenska modellen, med kollektiva förhandlingar, ur spel. Hon lät ungefär som vilken Socialdemokrat som helst kunde ha låtit fram till dess januariavtalet var framförhandlat och klart.

Det V kräver är egentligen inget annat än att Socialdemokraterna ska föra socialdemokratisk politik. Om partiet ska ha någon chans att bilda en ny regering efter valet nästa år kommer man behöva komma överens med Centerpartiet – och hålla Vänsterpartiet någorlunda lugna.

LÄS MER: V närmare besked om misstroendehot

LÄS MER: Dadgostar (V) tror på regeringssamarbete med Annie Lööf