Vita hjälmarna. Organisationens insats prisas redan på många håll. Frågan är om de kommer få Nobels fredspris i dag?
Vita hjälmarna. Organisationens insats prisas redan på många håll. Frågan är om de kommer få Nobels fredspris i dag?

Många i kö idag för fredspriset

Vem får Nobels fredspris för 2016? Klockan 11 på fredag vet vi svaret. 376 kandidater är nominerade. Det är tidernas rekord.

ANNONS
|

Sammanlagt 376 nomineringar har kommit in. De rör 228 individer och 148 organisationer. Det har aldrig varit fler, enligt den norska Nobelkommittén.

Det tidigare rekordet sattes 2014, med 278 kandidater. Vann gjorde Kailash Satyarthi från Indien och Malala Yousafzai från Pakistan "för deras kamp mot undertryckande av barn och unga människor och för alla barns rätt till undervisning".

Förra året fick Tunisiens nationella dialogkvartett priset. Det är en grupp av fyra organisationer som bildades 2013 när demokratiseringsprocessen i landet äventyrades av våld och social oro. Priset motiverades med att de på ett avgörande sätt bidragit till byggandet av en pluralistisk demokrati i Tunisien efter Jasminrevolutionen 2011.

ANNONS

I ett mejl till Nobelkommitténs pressansvariga frågade GP om det är möjligt att få ta del av en lista över samtliga nominerade i år.

Svaret:"Inte förrän år 2067."

Extremt hemlighetsmakeri, kort sagt. Det hindrar dock inte de sedvanliga spekulationerna om vem som kommer att presenteras i Oslo denna fredagsförmiddag.

Flera kandidater har inte oväntat anknytning till det över fem år långa kriget i Syrien. Det pågår i detta nu med nya bombanfall och fortsatt lidande. Hittills har flera hundratusen människors dött och miljoner har drivits på flykt inom landet eller utomlands.

Frivilligorganisationen Syriens civilförsvar, kallade de Vita hjälmarna, tilldelades nyligen "det alternativa fredspriset" av Right Livelihood Award Foundation. Företrädare för organisationen uttalade sig inifrån helvetets Aleppo, men kunde av förklariga skäl inte komma till prisceremonin.

Sedan har situationen förvärrats ytterligare i den syriska storstaden, med belägrade stadsdelar av ruiner och förlorat hopp. Bilder och filmer som har kommit ut är chockerande och smärtsamma, men också heroiska.

Hos spelbolag är andra lågoddsare - det vill säga vinnarkandidater - de grekiska öborna. Fram till i mars i år, när EU träffade en överenskommelse med Turkiet om att stoppa flytingströmmen, kom tusentals människor varje dygn från det turkiska fastlandet till Lesbos och andra grekiska öar.

ANNONS

Jag minns själv hur gripen jag blev av den kärlek och omtanke som grekiska civila och räddningsarbetare visade dessa utsatta vuxna och barn när de i livsfarliga, vattenfyllda gummibåtar nådde land.

Idag sitter många fortfarande kvar i läger, utan vetskap om morgondagen, och relationerna både sinsemellan och gentemot lokalbefolkningen kan ofta vara spänd.

Men det förtar inte på något sätt den generositet och välvilja som mötte dem.

Andra kandidater är den colombianske presidenten Juan Manuel Santos och ledaren för rebellgruppen Farc Timoleón Jiménez. Efter fyra års förhandlingar kunde de förra veckan sluta ett historiskt fredsavtal efter ett inbördeskrig som pågått ett halvt århundrade.

Det skulle bekräftas i en folkomröstning förra helgen, men en knapp majoritet sade nej. Nu får vi se hur det går, och om det påverkar den norska priskommittén.

Andra namn i förhandspratet är påven Franciskus och den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Samtidigt vet vi av erfarenhet: norrmännen är bra på att överraska världen.

ANNONS