Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT
Bild: TT

Britt-Marie Mattsson: Mäktiga män fruktar svaren från Epsteins partner

Det blev ingen borgen. Ghislaine Maxwell sitter kvar i häktet. Många rika och mäktiga fruktar vad hon kan avslöja om hon samarbetar med åklagaren. Pedofilhärvan kring Jeffrey Epstein växer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den amerikanske miljardären Jeffrey Epstein kunde i årtionden utnyttja småflickor sexuellt. Han dömdes visserligen till ett tretton månader fängelstraff 2008 för att ha köpt sex av en fjortonåring i Florida men lyckades förhandla straffet så att det inte påverkade hans möjligheter att röra sig fritt och fortsätta sin affärsverksamhet.

2019 greps han i New York för sexhandel med minderåriga men hittades en månad senare död i häktet. Epstein hotades av trettio års fängelse och tog sitt liv.

Sedan dess har Epsteins tidigare partner Ghislaine Maxwell hållit sig undan polisen. Hon misstänks för att ha arrangerat sexköpen med minst ett fyrtiotal flickor.

Försökt undkomma polisen

Det var efter ett intensivt detektivarbete som den federala polisen FBI till sist hittade hennes gömställe. Med hjälp av bulvaner hade hon köpt ett avskilt hus i New Hampshire där hon hade tidigare brittiska elitsoldater som livvakter. Men när FBI stormade fastigheten från flera håll valde vakterna att inte göra motstånd. Gripandet av Maxwell skedde därför relativt odramatiskt, hon hade låst in sig i ett rum. Hon sägs ha förflyttat sig över hela USA det senaste året för att undkomma.

Ghislaine Maxwells advokatteam yrkade på att hon skulle släppas fri mot borgen av skälet att smittspridningen av covid-19 förekommer på den anstalt där hon är intagen i väntan på den rättegång som skall hållas nästa år. Men borgensansökan avslogs med hänvisning till flyktrisken. Maxwell är skriven i Frankrike ,men har också brittiskt och amerikanskt pass. Hon förnekar alla anklagelser som riktas mot henne.

Anklagas för brott på1990-talet

I första hand är det hennes medverkan att skaffa fram småflickor till Epstein på 1990-talet som hon kommer att åtalas för. Då hade hon en relation med Epstein. Vittnesmålen från ett fyrtiotal flickor i målet i Florida är samstämmiga. Det var Maxwell som betalade 2 000 kronor till flickor med trasslig bakgrund för att de skulle ge Epstein ” massage” och för att de sedan skulle förse honom med ytterligare flickor som de kunde rekrytera i sitt grannskap eller i skolan.Maxwell själv skall ibland ha deltagit i övergreppen.

Jeffrey Epsteins nätverk av rika, berömda och mäktiga var omfattande och han behöll en stor del av vänkretsen också efter domen i Florida, inklusive brittiske prins Andrew.

Detta har lett till att prinsens mor, drottning Elizabeth, fråntagit honom uppgifter och titlar (förutom prins). Åklagaren vill höra prinsen men hans advokater hävdar att han redan erbjudit sig att vittna men inte fått någon återkoppling från USA.

Dotter till mediemogul

Ghislaine Maxwell är dotter till Robert Maxwell som ägde ett medieimperium , med brittiska Daily Mirror, och som hade ett internationellt nätverk med kungligheter, presidenter, premiärministrar och affärsmän. Han misstänks också ha haft nära kontakter med flera underrättelsetjänster.

Det var i den miljön som Ghislaine växte upp och introduceras i kretsarna med rika och berömda. Hon presenterade Epstein för prins Andrew men också för Bill Clinton, Donald Trump och andra politiker.

Robert Maxwell dog under oklara omständigheter 1991. Han hittades av fiskare till havs utanför Kanarieöarna och dödsorsaken fastställdes som drunkning efter att han fallit överbord från sin yacht ”Lady Ghislaine”. Efter dödsfallet stod det klart att Maxwell plundrat pensionsfonden på medieföretaget och att han var djupt skuldsatt. Men Ghislaine Maxwells arv var tillräckligt stort för att hon skulle kunna leva utan några ekonomiska problem.

Frågan är nu om hon kommer att välja att samarbeta med åklagaren för att få en straffreduktion. Hon tros sitta inne med omfattande dokumentation om de män som Jeffrey Epstein festat tillsammans med i sin våning i New York och på en rad andra av sina egendomar.