De har blockerat vägen sedan åtta på morgonen med syfte att stoppa utbyggandet av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil.
De har blockerat vägen sedan åtta på morgonen med syfte att stoppa utbyggandet av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Bild: Extinction Rebellion

Klimataktivister blockerade ingången till Preemraff

Under över åtta timmar blockerade aktivister en av ingångarna till Preemraff i Lysekil för att stoppa utbyggandet av oljeraffinaderiet. De menar att politikerna är för passiva i frågan och har nu tagit det i sina egna händer i hopp om förändring.
– Det måste ske en förändring, säger Ragnhild Larsson som är en av klimataktivisterna i Extinction Rebellion.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeLysekil|

Det var vid åtta-tiden på måndagsmorgonen som klimataktivister från bland annat rörelsen Extinction Rebellion slog sig ner vid en av ingångarna till oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Syftet är att påverka regeringens kommande beslut om att bygga ut verksamheten där. Ragnhild Larsson, som är en av klimataktivisterna i Extinction Rebellion, förklarar att detta inte längre kan sopas under mattan.

– Vi lever mitt i en eskalerande klimatkris och detta måste regeringen ta hänsyn till. I nuläget har vi klimatlagar men de lever inte upp till Parisavtalet, säger hon.

LÄS MER: Grönt ljus för Preemraff trots miljöutsläppen

LÄS MER: Greenpeaces flaggskepp Rainbow Warrior III kommer till Marstrand och Lysekil

ANNONS

”Kan inte bara sitta bredvid och se på”

Ragnhild Larsson förklarar att det är ont om tid och att det krävs en stor förändring. Att det inte längre räcker med förändringar på individnivå som exempelvis vädjan om att åka kollektivt eller att källsortera. Hon förklarar att de idag använder sig av fredlig civil olydnad.

– Suffragetterna höll på med civil olydnad och utan dem hade exempelvis kvinnor inte fått rösträtt. Vi bryter visserligen mot en lag genom att sitta här och blockera men när det stiftas lagar som hotar vår överlevnad så kan vi, i alla fall jag, inte sitta bredvid och bara se det hända, säger Ragnhild Larsson.

Fastbundna vid oljetankar

Blockaden utanför raffinaderiet består av 15 personer varav fyra frivilligt sitter fastbundna vid gula oljetankar med den gröna texten ”Frigör oss från fossilkapitalet”. Albin Björk är en av klimataktivisterna.

– Det känns bra att vara här eftersom jag är omringad av trevliga människor. Dock är det för jävligt att vi måste göra detta för att makthavarna ska fatta vad klimatkrisen kräver.

Lugn och stillsam demonstration

Stig Nilsson, som är kommunikationsansvarig på Preemraff, berättar att klimataktivisterna inte har ställt till med några särskilda problem.

– De utövar sin rätt att demonstrera och det har varit väldigt lugnt idag. De har inte stört varken produktionen eller våra medarbetare och det är det viktigaste, säger han.

ANNONS

Vägen som demonstranterna fått tilldelat till sig är en väg som vissa medarbetare och leveranser använder men de har använt sig av andra ingångar just idag. Stig Nilsson berättar att aktivisterna inte har sökt tillstånd för att demonstrera på den platsen.

– Enligt ordningslagen måste man söka tillstånd för att kunna demonstrera men de flesta aktivister brukar inte göra det. Men det är polisens sak att hantera.

Polisen i Lysekil var på plats under förmiddagen och i samråd med Preemraff tilldelade dem demonstranterna en anvisad plats där de stått. Enligt Peter Adlersson som är presstalesperson för polisen i Lysekil har det varit lugnt på platsen.

– Det har varit grönt ljus sedan i morse och varit lugnt på platsen under dagen. De har ju fått en tilldelad plats och håller man sig till det är det inga problem.

Kommer blockaden leda till förändring?

– Vi hoppas verkligen det för att vi måste se en avveckling av denna industri, inte en utbyggnad. Det som gjorts tidigare i form av lagliga demonstrationer har inte lett till förändring. Vi måste visa att vi inte accepterar negligeringen av den existentiella krisen vi lever i, säger klimataktivisten Albin Björk.

Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att politikerna ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad.

Kampanjen ”Stoppa Preemraff” har under sommaren gjort flera aktiviteter för att upplysa problematiken om klimatfrågan. Några av organisationerna som ingår i rörelsen är Fältbiologerna, Extinction Rebellion, Greenpeace, Jordens Vänner, Allt åt Alla och Naturskyddsföreningen.

Källa: Extinction Rebellion och Stoppa Preemraffs hemsida.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS