Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svetlana Tichanovskaja, oppositionens favorit utmanade den sittande presidenten. Bild: Sergei Grits
Svetlana Tichanovskaja, oppositionens favorit utmanade den sittande presidenten. Bild: Sergei Grits

Jan Höglund: Lukasjenko vann – men Belarus förändras

Utgången av presidentvalet i Belarus blir som väntat. Aleksandr Lukasjenko vinner stort. Men han pressas från omvärlden, och med Svetlana Tichanovskaja blåser nya vindar. Inget envälde består för evigt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Aleksandr Lukasjenko har varit president sedan 1994 och sitter kvar för en sjätte mandatperiod. Han fick drygt 80 procent av rösterna. Oppositionens utmanare Svetlana Tichanovskaja fick närmare 10 procent.

Lukasjenkos år som president har präglats av ett allt mer auktoritärt styre där fusk och förtryck satts i system och opposition bara tillåts om den inte äventyrar den rådande ordningen i samhället.

Tidigare val har presidenten tagit hem bekvämt, med upp till 70 och 80 procent av rösterna. Nu blir det ännu en repris. På nytt får han kritik för att sakna respekt för de demokratiska spelreglerna och missgynna medborgare med andra åsikter i politiken. Inga oberoende valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbetet i Europa, OSSE, har heller funnits på plats.

Svetlana Tichanovskaja samlar stora och skaror vid sina valmöten, som här i Brest. Bild: Sergei Grits
Svetlana Tichanovskaja samlar stora och skaror vid sina valmöten, som här i Brest. Bild: Sergei Grits

Valkampanjen har präglats av stora protester och många gripanden, även av journalister. Enligt människorättsorganisationer har över 1 300 personer gripits. Flera av oppositionens kandidater har hämtats av polis. Valerij Tsepkalo och Viktor Babariko, de två starkaste utmanarna till Lukasjenko, har ogiltigförklarats av valmyndigheten.

Inte heller videobloggaren Sergej Tichanovskij tilläts ställa upp. I stället samlade hans hustru, Svetlana Tichanovskaja, rekordpublik till möten som inte förekommit i landet tidigare under Lukasjenko. I huvudstaden kom över 60 000 åhörare och hon har på allvar skakat presidentstyret. Oavsett utgången på söndagen blåser nya vindar och hon har gett oppositionen en stark röst.

Valresultatet ledde redan på söndagkvällen till omfattande protester. Omkring 3000 personer ska ha gripits. Svetlana Tichanovskajas agerande kan mycket väl bli avgörande för utvecklingen. Men om det inte råder tvivel om att oppositionen har stärkts, gäller det också om regimens vilja och beredskap för att ingripa resolut.

– Jag vill verkligen att det ska vara helt hederligt val eftersom myndigheterna inte har någonting att frukta. Om folket är för Aleksandr Ryhoravitj (Lukasjenko) kommer vi att gå med på det, sade Svetlana Tichanovskaja när hon lade sin röst i huvudstaden på söndagen.

Men efter valet underkänner hon resultatet och kallar sig en vinnare.

– Vi har vunnit för vi har övervunnit vår rädsla.

Inget talar för att Lukasjenkos maktställning är hotad. Han har armén och säkerhetsstyrkorna i sina händer. Och som en buffertstat mot Nato och EU har Rysslands president Vladimir Putin - trots att förhållandet till Lukasjenko är ansträngt - inte intresse av att att regimen hotas.

Men det är ett förändrat Belarus. Oppositionen låter sig sannolikt inte tystas i sina krav på radikala förändringar och har ett starkt stöd från utlandet. Det är inte oväsentligt för Lukasjenko som går en skör balansgång mellan Ryssland och EU.