Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Julia Wikström älskar att shoppa och behöver ibland göra plats i garderoben för nytt. Då säljer hon kläder och skor på loppis.

Loppislycka när gammalt blev nytt

Bagageutrymmen och fällbord fylldes med både kläder och leksaker som skulle byta hem när bakluckeloppisen besökte takparkeringen.

De var tidiga i dag. Både försäljare och köpare tjuvstartade och långt före loppisens officiella öppningstid hade flera saker bytt ägare.

Klockan är strax efter tio, och loppisen öppnar 11. Bland de sista att rulla in på parkeringen och öppna sin bagagelucka är Julia Wikström och Sofia Odbro. De skruvar snabbt ihop en klädställning och börjar hänga upp linnen, klänningar och tröjor.

– Det krävs om man ska visa upp det. Det blir en lite väl stor hög om man lägger allt på bordet, säger Julia och lyfter ut kasse efter kasse fylld med skor från bilen.

Hon tittar menande på kassarna och säger att hon varit lite av en shopaholic, så hon har en del att sälja. Samtidigt som Sofia radar upp dem under bordet får hon frågor från den mindre folksamling som omringat tjejerna.

– Vilken storlek är de?

– Vad kostar de vita?

– Är de äkta?

Fouzia Eloucham är först fram till ett par sandaler med remmar och slår till direkt.

– Det gäller att vara först, jag har varit här sedan halv nio.

Snart är Julia och Sofias bord fullt med kläder och väskor. Många är framme och plockar och vill veta pris. Julia har sålt sina saker på loppis ett par gånger tidigare och berättar att hon får in ungefär 3 000 kronor i snitt på en dag.

– Det brukar vara rätt bra på de här loppisarna, om vädret håller i sig står vi här hela dagen.

Camilla Wiklund. Bild: Anders Hofgren.
Camilla Wiklund. Bild: Anders Hofgren.

Flera helger under sommaren hålls bakluckeloppisen på grusparkeringen mittemot Slottsskogsvallen, men i dag har bilarna fyllt det övre däcket på Allums parkeringshus i Partille. Det är 135 ekipage som packat upp sina saker till försäljning berättar Camilla Wiklund och Filippa Svensson. De står vid avspärrningarna i gula reflexvästar med backluckeloppis.se på tryckt på ryggen.

– När jag kollade vädret i går stod det åska och regn. När det är dåligt väder brukar det komma mindre folk, säger Filippa.

Camilla tittar upp mot den grå himlen.

– Ja, men här är de trogna.

Det är mycket barnleksaker och barnkläder på borden. Även inredning är populärt och lite äldre leksaker med samlarvärde.

– Det är väldigt blandat och det är roligt. Det finns något för alla och jag tror inte att någon går härifrån tomhänt, säger Camilla.

Några bord bort tar Thomas Nilsson upp en gammal plåtbil. Den är blank och fortfarande i sin förpackning som det står 007 på. Han frågar vad den kostar men ställer sedan tillbaka den. 80 kronor var för mycket.

Han är inte på jakt efter någonting särskilt. I handen håller han en porslinsskål från Gustavsberg som han fyndat för 40 kronor. Enligt honom är loppisen inte bara en köpmarknad, utan en trevlig tillställning som handlar om det sociala.

– Man träffar mycket människor, säger han och pekar på en man som går förbi med en röd plåtburk.

Maja Dahlgren. Bild: Anders Hofgren.
Maja Dahlgren. Bild: Anders Hofgren.

– Här kommer mazettiburken jag tittade på, men den var för dyr.

Borta hos Julia och Sofia har försäljningen kommit igång ordentligt. En kvinna försöker pruta på ett par skor. Tillslut enas de om priset.

– Det är bra, för saker jag inte använder längre. Så kan man göra annat för pengarna, säger Julia.

Framför bordet sitter Maja Dahlgren och tittar på ett par svarta och rosa skor med hög klack. De är i storlek 39 och själv har hon bara 33. Mamma Ulrika Dahlgren tycker att skorna är lite för höga, och alldeles för stora, även om de matchar Majas kläder väldigt bra. Det är just klackskor hon är ute efter i dag, men de får leta vidare vid ett annat bord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.