Ljusglimten: Akrobatlägret

I GP:s artikelserie ”Ljusglimten” har redaktionens fotografer fått välja ut en bild som får dem på gott humör.
Det här är Maria Steéns val.

ANNONS
|

Det står ett berg av skor innanför dörren. Från salen hörs dova dunsar av fötter som stöts mot golv. En jeansklädd kille hänger upp och ner i en metallring från taket. På golvet försöker krypande människor undkomma tennisbollar som svingas runt i snören.

Överallt små torn av mänsklig balans. Ett par fotsulor rakt upp i luften. Därifrån skjuts någon från sittande till handstående. Tre par händer är redo att ta emot.

Jag befinner mig på Cirkusöns akrobatikläger i Långared. Det startades för drygt tio år sedan av jonglörer och ”eldfolk” men samlar i dag människor som vill träna och testa akrobatik i alla dess former. Några av deltagarna har rest från Österrike, Danmark och Norge.

ANNONS

– Under två dygn sover, äter och tränar vi tillsammans. Allt här går ut på att samarbeta och det tror jag bidrar till den mysiga stämningen. Det är aldrig fokus på prestation eller att visa sig bättre än någon annan, utan bara på att ha kul tillsammans, säger Viktor Sundin, en av organisatörerna bakom lägret.

Jag lägger ner kameran, blundar och lyssnar på ljuden i gymnastiksalen. Nu hör jag massor av lekande, skrattande barn. De verkar befinna sig utanför tid och rum – helt uppslukade av leken.

Det finns mycket forskning om sambandet mellan fysisk aktivitet och glädje. Om hur hög koncentration och lycka hänger ihop. Så lite som fyra minuters träning får lyckohormonet dopamin att sprida sig i kroppen. Men de lekande människorna får mig också att tänka på vad som händer när vi glömmer tid och rum och bara gör något som kräver samarbete.

Efter en genomgång ställer sig en av deltagarna upp:

– I morgon åker vi vidare till ett annat läger i Belgien. Om det är någon som känner för en spontanresa så är det bara att haka på. Vi har gott om plats i vår van!

Det är mörkt när jag lämnar Långared. Vindrutetorkarna sveper bort stora lätta snöflingor. Jag känner mig glad.

ANNONS
Bild: Maria Steen

Detta är Ljusglimten

I dagens nyhetsflöde är det lätt att bli överöst med krig och elände. Därför valde GP:s fotografer varsin bild som får dem att må bra, för att bidra med en ljusglimt i vardagen.

Vilken är din ljusglimt i vardagen? Skicka in din bild på din ljusglimt till bilddesken@gp.se och dela med dig.

LÄS MER:Ljusglimten: Nuri Selim

LÄS MER:Ljusglimten: Didrik Stillbäck

LÄS MER:Ljusglimten: Lova

LÄS MER:Ljusglimten: Patrullhundarna

ANNONS