Ljummet Almedalen - trots en het valrörelse

Valrörelsen är sannerligen i gång. Men det har inte kokat i Almedalen under veckan. De politiska förslagen var ljumma och utspelen överraskande få. Däremot hamnade frågan om demokratin i nytt ljus när de mörka krafterna intog dalen.

ANNONS
|

Partierna har som bekant varsin dag på sig att övertyga väljarna om varför just de ska få styra landet. Och med bara två månader kvar till valet kan man tycka att de borde ha gjort mer när de väl hade chansen. De politiska förslagen handlade om bland annat ROT-avdrag för installering av hemlarm, högre sommarlön för sjukvårdspersonal och sommaridrottsskola för barn.

Alliansen hade förstås hoppats slippa frågor om den pågående sprickan inom blocket. Men rubrikerna kom som väntat att handla om hur oeniga de i verkar vara kring eventuella SD-samarbeten.

Men även allianssplittringen hamnade i skuggan när nazisterna anlände till ön. När RFSL Ungdom av rädsla valde att stanna hemma blev det startskottet på otaliga diskussioner om hur sårbar demokratin faktiskt är. Under veckan har politikerna konstaterat att situationen måste lösas och flera partier har öppnat upp för att se över en lagförändring.

ANNONS
Bild: Stefan Berg

Veckans diss

Förra året valde han bort Almedalen helt och hållet. Men under ett valår blir det strategiskt dumt att inte nyttja sin tid i rampljuset. Statsminister Stefan Löfven ville dock gå sin egen väg och lade i år sin presskonferens i Roma, tre mil utanför Visby, där han på ett äldreboende levererade ett nytt pensionsförslag och tog en pratstund med både personal och boende på hemmet. De andra partiledarna höll lydigt sina presskonferenser inne i Visby.

Veckans misslyckade PR-kupp

Samma visa i år igen. Under Socialdemokraternas dag, bara en timme innan Stefan Löfven skulle hålla sin presskonferens, blixtkallade Alliansen till en egen och kuppade in ett förslag om hårdare tag mot brott. Nog stal de lite fokus för ett ögonblick, men förslaget i sig gav inga stora rubriker under Almedalens femte dag.

Veckans ding-dong

Domprosten Mats Hermansson i Visby gjorde ett oväntat drag när han under onsdagskvällen ville få tyst på ett oannonserat seminarium ute på kyrkbacken. Hermansson ville inte ha politiska möten på kyrkans mark och i slutet av skribenten och debattören Thomas Gürs tal ringde han i kyrkklockorna då han bland annat tyckte att det som sades var konfrontativt. Men kritiken lät inte vänta på sig och snart därefter gjorde prosten en pudel och sa att ”det var överilat och dumt gjort”.

ANNONS

Veckans publikrekord

Vädret kan ha spelat roll. Liksom att Lars Winnerbäck agerade förband. Oavsett var det statsminister Stefan Löfven som kammade hem publikrekordet med 4 100 åhörare när han höll sitt tal under torsdagen. Minst publik blev det under Miljöpartiets Isabella Lövins tal med 700 personer i publiken.

Bild: Stefan Berg

Veckans talartema

Nazisternas närvaro i Almedalen har knappast undgått någon under veckan. Och i nästan samtliga partiledartal har hotet mot demokratin tagits upp som en egen punkt. ”Ingen ska få skrämma oss till tystnad. I kampen mot främlingsfientlighet och farlig nationalism ska vi stå stadigt” sa exempelvis Centerpartiets Annie Lööf.

Veckans bråk

Redan dag ett var sprickan i Alliansen ett faktum. Frågan om huruvida SD ska få tillträde till riksdagsutskottens ordförandeposter eller inte, efter höstens val, blev startskottet på ett öppet bråk mellan flera av partiernas medlemmar. Och inte minst något som låg som en skugga över Moderaternas dag i Almedalen.

Bild: Stefan Berg

Veckans prioritering

Politik i all ära. Men när Sverige skulle spela VM var det inte många som ville gå på seminarier eller lyssna på debatter. Precis som i övriga Sverige visades matcherna på storbildsskärmar inne i Visby och under tisdagen byttes de politiska diskussionerna i Almedalen för en stund ut mot jubel och fotbollsfeber.

Veckans antiklimax

Den politiska pulsen borde ha varit högre och de skarpa förslagen fler med tanke på att vi befinner oss i en valrörelse. Årets politikervecka blev dock en förvånansvärt ljummen tillställning där de få konkreta förslag som presenterades knappast fick journalistkåren att hamra sönder sina tangentbord. Däremot fanns det gott om känslor och ideologier. Och politiskt spel.

ANNONS

Veckans fråga

Vad ska hända med Almedalen? Årets vecka slog rekord med över 4200 programpunkter. Men samtidigt lyfts röster om att arrangemanget börjat spela ut sin roll. Kostnaderna för att ha en plats på området har skjutit i höjden liksom priserna för boende. Man frågar sig vilka Almedalen egentligen är till för och det sias om att vi kommer att få se arrangemanget i en ny skepnad redan nästa år.

ANNONS