Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Listerialarm i Göteborg

Kan orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Mat smittad med listeriabakterien kan ha skickats ut till hundratals personer, där många är äldre, i Göteborg. De smittade matlådorna kommer från företaget Sodexo, och de uppmanar nu folk att slänga viss mat.

I ett mail till Trygghetsjouren i Göteborg, som GP tagit del av, skriver företaget att man kontaktar alla som fått matlådor och uppmanar människor att slänga dem. Bland de berörda finns flera olika hemtjänstorganisationer i Göteborg. Det var i en rutinkontroll man fann indikationer på listeriabakterier i en kyl i produktionsanläggningen.

Sodexo skriver att bakterien dör när maten hettas upp till över 70 grader, men att man inte kan vara säker på att alla värmer maten till denna temperatur, och att man därför går ut med uppmaningen att slänga matlådorna. 

Sodexo uppmanar vidare att berörd personal ska hjälpa till att titta i berördas kylskåp, som en säkerhetsåtgärd att matlådorna slängs.

Företaget skriver att man planerar att skicka ersättningsvaror till personer som är i akut behov av nya maträtter, och att man kommer att kreditera eller ersätta de kasserade maträtterna.

Enligt Sodexos distriktschef Susanne Fridlund, är återkallningen bara en försiktighetsåtgärd.

- Det som hänt är att vi gör regelbundna provtagningar på kök och mat, enligt vårt eget kontrollprogram. Då har man hittat listeriabakterien i en kyl, och jag vill poängtera att det alltså inte är någon konstaterad listeria i maten, säger Susanne Fridlund.

Sodexo har därefter valt att återkalla maten, som en försiktighetsåtgärd, eftersom de inte kan kontrollera att maten värms upp till rätt temperatur. Enligt Susanne Fridlund dör bakterien om man följer uppvärmningsinstruktionerna på matlådorna, men att Sodexo själva inte kan garantera att varje enskild person gör det. 

- Vi har kontaktat den ansvariga kunden, det vill säga kommunen, sen kontaktar vi de olika hemtjänsterna och så har vi ringt runt till brukarna, säger Susanne Fridlund. 

Susanne Fridlund säger att listeriabakterien finns i naturen och är allmänt spridd på livsmedelsråvaror. Den kan också växa i kylrumstemperatur och till och med överleva frysning. Däremot så dör bakterien vid matlagsningstemperatur, vid 70 grader. 

Går det att undvika bakterien?

- Det man kan göra är det vi gör, att ha regelbundna kontroller för att upptäcka om vi fått in bakterien i vår verksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.