Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Listan mot sexism som bör finnas på alla arbetsplatser

Visa nolltolerans, uppmanar GP:s krönikör Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

En undersökning som Demoskop gjort visar att fyra av fem kvinnor har blivit sexuellt trakasserade eller råkat ut för sexuella övergrepp. Det är nästan 80 procent av Sveriges kvinnor. 
Studier visar också att det är värre inom mansdominerade branscher. Det finns minst två saker vi kan göra. 
Det ena är att lära barn att respektera sin egen och andras kroppsliga integritet. Gör det obligatoriskt i undervisningen från förskola och uppåt. Detta för att utrota sexism och hindra att problemet lever vidare i framtiden. Organisationen Treskablinoll jobbar flitigt för detta, och du kan prata med dina barn om integritet redan idag. 


Det andra är att riva eller skriva ut och spara denna lista och sätta upp på din arbetsplats. Även Tv 4:s vd Casten Almqvist, Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén och SVT:s högsta chef Hanna Stjärne är varmt välkomna att sätta upp detta synligt.


Vi har noll tolerans för sexism (anspelningar på sex) och så här är reglerna:


• Vi varken skämtar om eller kommenterar något som kan anspela på sex.


• Vi har respekt för kroppslig rymd – är du på en underarms längds avstånd från en person är du i deras intima zon. Har ni inte en intim relation är det inte ett lämpligt avstånd på en arbetsplats. Ett lämpligt avstånd är en hel armlängds avstånd.


• Vi ger komplimanger på prestation – på arbetet jobbar vi. Ge gärna beröm för det personer presterat, inte om hur de ser ut. Om ni har en relation där komplimanger utöver jobb ändå känns okej så ge okej komplimanger, inte sexistiska. 


• Okej komplimanger: ”Fin du är i dag” ”Har du klippt dig? Snyggt!” ”Ny jacka, den ser skön ut”
 

• Inte okej komplimanger – de som anspelar på sex eller privata kroppsdelar ”Du får snygg rumpa i de där byxorna” ”Den där urringningen måste din man vara glad för” ”Härligt läppstift”.


• Vi rapporterar sexism – om du bevittnar eller blir utsatt för sexuella övergrepp eller övertramp, rapportera till din närmsta chef.


• Chefer vidtar åtgärder – chefer som får veta att det förekommer sexuella övertramp måste vidta åtgärder. Görs inte det måste åtgärder vidtas mot chefen. 


• Vi har noll tolerans mot tystnadskultur – vi pratar och gör något åt sexuella övertramp.


• Vi värderar människors värden framför kommersiella värden – oavsett hur framgångsrik, flitig eller lukrativ du är på jobbet så har du ingen plats här om du sysslar med sexism. 


• Vi har installerat porrfilter – för vi jobbar, vi porrsurfar inte.