Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liseberg förberedde sig för att öppna i våras men fick, till skillnad mot danska nöjesparker, aldrig slå upp portarna. Bild: Stefan Berg
Liseberg förberedde sig för att öppna i våras men fick, till skillnad mot danska nöjesparker, aldrig slå upp portarna. Bild: Stefan Berg

Liseberg hade kunnat göra samma sak – fast bättre

Liseberg hade kunnat fira Halloween och jul precis som de danska nöjesparkerna. Det är Lisebergs vd övertygad om.
– Tivoli och de andra danska parkerna har bevisat att det går att öppna, säger Andreas Andersen.

I maj hade Liseberg avståndsmarkeringar och informationsskyltar redo och hade inhandlat 6 000 liter handsprit. De var redo för att ta emot gäster på coronasäkert sätt. Men till skillnad mot Tivoli så fick nöjesparken aldrig slå upp portarna. Även om Andreas Andersen, Lisebergs vd, menar att det hade varit fullt möjligt att göra precis som de danska kollegorna.

– Absolut. Jag tror också att vi hade kunnat göra det ännu bättre, säger han.

Han beskriver Tivoli som en kompakt och till ytan bara en tredjedel så stort som Liseberg – som dessutom har fler attraktioner och en annan logistik. Men oavsett förutsättningarna så kommer den svenska nöjesparkens tilltänkta pumpor få pryda stadsmiljön i stället och medan Tivoli förbereder sig för julfirande kommer Liseberg fortsätta gapa tomt så när som på några julmiddagsbjudningar. Även om det som genom ett trollslag skulle komma lättnader för parken.

– Vi skulle öppnat om två och en halv vecka, det går inte. Vårt startsträcka är längre än så, säger Andreas Andersen.

LÄS MER: Tivoli firar Halloween trots coronapandemin

Lisebergs vd Andreas Andersen ser att nöjesparken hade kunnat ha öppet under pandemin precis som Tivoli i Köpenhamn. Bild: Sanna Tedeborg
Lisebergs vd Andreas Andersen ser att nöjesparken hade kunnat ha öppet under pandemin precis som Tivoli i Köpenhamn. Bild: Sanna Tedeborg

”Måste lyfta ut oss ur det facket”

Om de hade fått öppna med samma regel som Tivoli, att varje besökare behöver fyra kvadratmeter, skulle det betyda ett tillåtet antal besökare på över 30 000. Men precis som Kasper Schumacher, anser Andreas Andersen att den siffran är alldeles för hög.

– I våras ville vi börja med 5 000 gäster och långsamt öka till 15 000. Det var vår arbetshypotes, säger Lisebergs-vd:n.

För att parken ska kunna täcka sina kostnader krävs ungefär 7 000 gäster i parken. För att Liseberg ska kunna öppna krävs en ändring i Folkhälsomyndighetens rekommendation om allmänna sammankomster som just nu råder i Sverige på grund av risken för smittspridning av covid-19.

– Vi har liksom hamnat i fel fack lagstiftningsmässigt. De måste lyfta ut oss ur det facket och göra ett regelverk som är anpassat till vår situation, säger Andreas Andersen.

LÄS MER: Efter besvikelsen – Liseberg tänder julgranen

Lisebergs omsättning i år begränsas till lite pengar från hotellet och campingen, men parken kommer sannolikt att gå med cirka en halv miljard i förlust i år.

Vad tänker du kring att Tivoli får ha öppet och inte ni?

– Jag tycker att det är jättebra att Tivoli och övriga parker i Norden kan ha öppet. De svenska nöjesparkerna är de enda som har stängt.

Andreas Andersen fortsätter:

– Det är klart att jag också är lite avundsjuk, det måste jag erkänna. Jag är fullständigt övertygad om att vi skulle ha kunnat ha öppet på ett balanserat och ansvarsfullt sätt 2020 också.

LÄS MER: Andreas Andersen: Så ska Liseberg ta sig igenom krisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.