De flesta går ut gymnasiet, studerar på universitet, tar examen och söker arbete. Sedan väntar många år av karriärsklättring för att ens komma i närheten av positionen som VD på ett företag som Astra Zeneca. Linnea Jonröd, 19, hoppade över några steg och tog sig an rollen direkt, något som Expressen var först med att rapportera om.
– Det var overkligt, att få komma in på Astra Zeneca och se lokalerna och träffa folk som jobbade där, det kändes för bra för att vara sant, säger Linnea Jonröd som till vardags studerar till apotekare vid Göteborgs universitet.
En dag när Linnea Jonröd scrollade på sociala medier såg hon ett inlägg från organisationen Plan international där de sökte engagerade ungdomar mellan 15-19 år som vill förändra samhället.
– En månad senare får jag ett mejl om att jag blivit antagen och att de har ett projekt med Astra Zeneca som jag kunde vara med på.
LÄS MER:Regeringen satsar miljarder på fler jobb
Inget PR-trick
För tio år sedan instiftade FN den internationella flickdagen som uppmärksammas den 11 oktober varje år.
– Syftet med den här dagen är att uppmärksamma kvinnors och unga flickors situation runt om i världen och i samband med det finns det någonting som heter #GirlsTakeover där flickor över hela världen tar över viktiga positioner under en dag, säger Karl-Johan Karlsson, presskommunikatör på Astra Zeneca.
Under dagen på kontoret i Mölndal träffade Linnea Jonröd Astra Zenecas ordinarie VD, Katarina Ageborg, och flera andra ledare inom företaget. Tillsammans diskuterade de och utbytte erfarenheter och tankar kring kvinnor och unga flickors möjligheter i samhället.
– Det klart att det är intressant för ledarna på Astra Zeneca att träffa henne och höra vad hon har för förväntningar på ett företag som Astra Zeneca och vad har hon för tankar. Hur tänker hennes generation av unga kvinnor, vad förväntar de sig att ett företag ska vara idag? Det är ett utbyte av erfarenheter och tankar.
LÄS MER:Succébolaget till börsen: ”Sveriges nästa exportunder”
Är det inte bara ett sätt för Astra Zeneca att få publicitet då?
– Nej, vi tycker det är viktigt att lyfta de här frågorna för om man inte lyfter frågorna upp på agendan och pratar om dem så är det ännu svårare att göra något åt de problem och utmaningar som finns. När det gäller jämställdhet och inkludering så är det något som är med oss hela tiden och genomsyrar hela vår verksamhet.
Slutet gott
För Linnea Jonröd gav arbetsdagen mersmak på arbetslivet. I slutet av månaden kommer Astra zeneca genomföra en diversity vecka för att uppmärksamma och öka jämställdhet.
– Då fick jag ge lite input på vad jag tyckte om vad de planerat in och vad de skulle förbättra och så.
När dagen gick mot sitt slut tog även tjänsten som VD på Astra zeneca slut och Linnea Jonröd återgår till studierna.
– Det bästa med dagen var att få träffa alla som arbetade där och det sämsta var att jag behövde gå hem. Nu är det bara att färdigställa plugget för jag har fem år kvar och hålla ögonen öppna för andra sådana här möjligheter och verkligen ta chansen.