Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna står still: "Mer glad än besviken"

Liberalerna står stadigt. Med nästan alla distrikt räknade har partiet ett stöd på 5,5 procent – praktiskt taget samma resultat som 2014.
– Jag är mer glad än besviken, säger Robert Hannah, liberal riksdagsledamot från Göteborg.

Samtidigt som allianskollegorna Centerpartiet och Kristdemokraterna lockade fler väljare än i föregående val och ökat sitt stöd står Liberalerna stadigt. Namnbytet från Folkpartiet och bytet av partisymbol till trots – stödet för Jan Björklunds parti ligger kvar på 5,5 procent.

– Jag hade självklart hoppats på ett högre resultat än så här. Men vi är glada att vi ser ut att ta makten i Sverige. Det är den avgörande frågan för oss, säger Robert Hannah.

Står still i stöd

De inledande vallokalsundersökningarna visade i stort sett jämnt lopp mellan det rödgröna och det blåa blocket. Robert Hannah verkade vid niotiden dock relativt övertygad om att Liberalerna kommer att vara med och styra Sverige framöver.

– Den stora frågan är inte en halv procent hit eller dit utan att vi behöver en alliansregering för att ta tag i jobben och de växande integrationsproblemen i Sverige, säger han.

Kampen om de liberala väljarna, där Centerpartiet och Liberalerna historiskt varit de huvudsakliga alternativen, ser ut att ha gått till Centerpartiet det här valet. Även allianspartnern Kristdemokraterna ökar rejält. Samtidigt står Liberalerna, som i riksdagsvalet 2014 fick 5,42 procent av rösterna, still.

– Väljarna har valt andra partier i hög uträckning, men de har inte valt bort oss. Men det viktigaste är att vi vinner valet för hela alliansen och att det blir en comeback för alliansen. Jag är glad för de andra partiernas skull, säger Robert Hannah.

Vad säger du om er valspurt?

– Vi har kämpat fantastiskt och knackat dörr över hela Göteborg. Våra medlemmar har gjort ett fantastiskt jobb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.