Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné. Bild: Henrik Montgomery/TT
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné. Bild: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna i Västsverige ställer sig bakom Sabuni

Västsvenska medlemmar vill se Nyamko Sabuni som partiledare – det stod klart i fredags. Nu ställer sig även Liberalerna Västsveriges förbundsmöte bakom Sabuni.

Under söndagen vid 13-tiden inleddes det extra förbundsmöte där 158 ombud från 40 olika kommunföreningar deltog. Detta för att ta ställning till hur man ska rekommendera de västsvenska ombuden att rösta i partiledarvalet på ett extra landsmöte den 28 juni.

Vid 16.30 kom beskedet att Liberalerna Västsverige förbundsmöte rekommenderar Nyamko Sabuni som partiledare.

– Det ligger i linje med medlemsomröstningen. Det fanns en del som konstaterade att de ville se Erik Ullenhag som partiledare men att de ska respektera medlemsomröstningen, säger regionrådet Jonas Andersson som var på plats som medlem och inte som ombud.

Enligt Andersson ska Nyamko Sabuni ha fått 100 av 158 röster. Erik Ullenhag fick 57 röster och en röst var blank. Därmed föll ingen röst på den tredje kandidaten, Johan Pehrson.

Vid ett extra landsmöte i slutet av juni ska 183 ombud, varav 33 från Västsverige, rösta i en sluten omröstning om vilka de vill se som partiledare. Ombuden rekommenderas att rösta som majoriteten i deras förbund vill. Eftersom omröstningen är hemlig är det dock i slutänden upp till varje ombud vem de vill stötta.

Klart besked

– Resultatet är ett rätt klart besked och det speglar lite den medlemsomröstningen som vi har haft internt i partiet, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige.

Hur gick diskussionerna och debatterna i mötet?

– Det var en god och saklig ton i det och bra argument som fördes fram för båda kandidaterna. I grunden handlar det om hur vi ska blir starkare och tydligare som parti. Där är det många som har framfört att Nyamko är den personen som kan ge liberala svar på de utmaningar som vi har i Sverige, fortsätter han.

Pär Gustafsson tillhör den gruppen som argumenterade mot Nyamko Sabuni och röstade för Erik Ullenhag.

– Nu företräder jag Västsverige och det är det beslutet som vi har tagit men jag tror att Erik hade varit en bättre lämpad ledare för vårt parti, säger han.

Liberalerna i Skåne bakom Sabuni

På söndagen ställde sig Liberalerna i Skåne bakom förbundsstyrelsens förslag att nominera Nyamko Sabuni till partiledare för Liberalerna.

– Framför allt är det glädjande att valdeltagandet är högre än någon annan tidigare omröstning, säger Torkild Strandberg, förbundsordförande för Liberalerna Skåne i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Västsvenska Liberaler stödjer Sabuni

Redan i lördags slöt förbundsstyrelsen i Skåne upp bakom Sabuni efter att medlemmarna sagt sitt.

– Det finns naturligtvis människor i vår styrelse som vill se en annan kandidat, men utifrån styrkan i provvalsresultatet har man ställt sig enhälligt bakom den här kandidaturen, sa Torkild Strandberg i lördags till TT.

Stockholm fattar beslut i början av nästa vecka och vem som blir Liberalernas nästa partiordförande avgörs slutligen under ett extra landsmöte den 28 juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.