Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lastbilschaufförer med paket till cancersjuka barn

En krona per körd mil blev drygt två miljoner kronor i lastbilschaufförernas pengainsamling tidigare i höst. Och på lördagen var de på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus för att lämna över en stor last med leksaker.
– Pengarna sattes rakt in på Barncancerfondens konto, berättar insamlingsgeneralen Christer Thynell från Rävemåla.

Det började med ett pilotprojekt under mars månad, då ett hundratal lastbilschaufförer drog in 103 651 kronor.

– Då var det ju ingen som kunde ana vilken väg det skulle ta under pandemin, säger Christer Thynell som tog initiativet både då och till fortsättningen.

Under september var det så dags för två tusen lastbilschaufförer att med en krona per körd mil sammanlagt få ihop drygt två miljoner kronor.

LÄS MER: Efter Eriks hjärtbyte kom nästa chockbesked – cancer

Kampanjen har dirigerats via en Facebook-grupp, Vi som kör för Barncancerfonden. Den har vuxit och har förutom pengarna lett en stor leksaksinsamling av allt som kan göra tillvaron lite ljusare för de unga patienterna på landets onkologavdelningar. I förra helgen var Christer Thynell nere i Lund med en första leverans av dessa leksaker, men med tanke på restriktionerna om hur många som kommer att få samlas ska turnén avslutas i Linköping nästa helg. I alla fall tillfälligt, och minst fram till jul.

Denna lördag har han kört från Småland till Göteborg och har familjen med sig. På grund av pandemin kunde de heller inte träffa barnen som ska få alla målarböcker, leksaker, kritor och annat som har skänkts både av privatpersoner och företag. I stället fick personal ta emot paketen.

Guldkant på tillvaron

– Det är fantastiskt att det finns människor som gör det här på sin fritid, säger Pelle Lindström som är vårdenhetschef på Barncancercentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Han betonar insatsen med pengainsamlingen och vad den kan betyda.

– Mer pengar bidrar till forskningen, bättre behandlingar och att kunna bota barn från cancersjukdomar. Och även om det inte kan ske nu under pandemin går också en del av pengarna till att ge dem lite guldkant på tillvaron, som att få åka på läger och ha fikakvällar tillsammans med familjerna, säger Pelle Lindström.

Men prylarna kan främja hur de mår i stunden.

– Det bli roligare för barnen här på sjukhuset och förhoppningsvis en längre stund när de kan leka hemma, säger han.

”Man blir berörd”

Partillebandet Arvingarna var på plats även om de inte fick spela för och möta barnen som under tidigare besök.

– Vi vill vara här för att belysa frågan, för man blir verkligen berörd av att träffa dem, säger Kim Carlsson.

Bandkollegan Tommy Carlsson fyller i:

– Och man måste kanske bli berörd för att öppna plånboken.

Christer Thynell som säger att han har ”vuxit med uppgiften” permanentar nu pengainsamlingen. Alla lastbilschaufförer som vill köra in en krona per mil bakom ratten får åter chansen nästa år, i barncancermånaden september som uppmärksammar alla barn som kämpar mot cancer.

– Jag har känt mig starkare allteftersom det växte. Att få feedback sporrar, men det får inte bli så stort att jag tappar greppet, konstaterar han.

Det finns en administration till hjälp nu och han fortsätter att lägga lediga stunder, som ”på vänt” inför körningar, raster och helger för att få projektet att fungera. Och familjen stöttar och hjälper till.

– Det är bra att pappa hjälper cancersjuka barn, sa dottern Mimmi Thynell.

LÄS MER: Corona ett stort arbetsmiljöproblem – anmälningarna ökar om smittan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.