Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lastbilar tacksamma vapen för terrorister

Berlin, Nice, London, Jerusalem. Nu fogas även Stockholm till listan av städer som attackerats av terrordåd där lastbilar använts som vapen.

– Det luktar lite copycat, säger terrorismforskaren Magnus Norell.

Terrorattacken i Stockholm följer ett mönster som upprepats i flera europeiska städer under det senaste året. Magnus Norell vill inte spekulera i dådet innan mer information finns tillgänglig men kan ändå konstatera att det finns många likheter med andra terrorattacker. Det är därmed inte omöjligt att det är någon som inspirerats av de dåden som nu ligger bakom attentatet i Stockholm.

– Det är inte helt otänkbart att det är det i och med att man kapar en lastbil och försöker köra över folk, säger Magnus Norell.

LÄS OCKSÅ: Lastbil körde in i folkmassa – minst fyra döda

Ju längre tid en attack planeras och ju fler människor som är inblandade på förhand, desto fler chanser finns det för polis och säkerhetstjänst att upptäcka och avstyra planerna. Men i de attacker där få är inblandade är det svårt att värja sig.

– Om det är personer som inte finns på radarn, som inte tidigare är straffade för någonting och som dessutom inte pratar om planerna någonstans på förhand är det nästan omöjligt att skydda sig, säger Magnus Norell.

Lastbilen som användes i attacken ägdes av Spendrups. Den stals strax innan dådet när varor lastades av vid en restaurant. Föraren försökte stoppa stölden och blev påkörd, enligt Aftonbladet. Just tillgängligheten gör lastbilar till tacksamma vapen för terrorister.

Magnus Ranstorp forskar kring terrorism på Försvarshögskolan. Än återstår mycket arbete innan det är klarlagt vem eller vilka som är skyldiga till attacken men tillvägagångssättet ligger i linje med de tidigare dåd där IS uppger sig ligga bakom.

– Vi vet inte om individen har någon koppling till IS men vi vet att det här med lastbilar är något som både IS och Al Qaida förespråkat i deras egna tidskrifter. De har gett anvisningar om att använda lastbilar och tungt lastade SUV:ar för att köra ner folk.

Bakgrunden är att använda så enkla medel som möjligt för att skapa så stor förödelse som möjligt, säger han.

Även om IS skulle ta på sig ansvaret för dådet är det långt ifrån säkert att organisationen faktiskt har något med det att göra.

– De scannar av nyhetsflödet och tar på sig allt möjligt, stort som smått. Man har även uppmanat anhängare att inte komma ner till Syrien utan ger olika direktiv för att genomföra attacker här.

Vid terrorattacken i Stockholm 2010 när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv så skedde det alldeles nära Drottninggatan, där fredagens dåd inträffade. Enligt Magnus Ranstorp så finns det flera anledningar till valet av plats.

– Det är där flest folksamlingar finns. Det är en gågata. Ur terroristens perspektiv är det en smart plats att krascha en lastbil och sedan försvinna. Via nedgången vid Åhléns så finns tunnelbanan och sedan kan man försvinna in i någon av tunnelbaneartärerna. Innan man hinner stänga ned tunnelbanan kan man ha försvunnit långt ut och vara borta, säger Magnus Ranstorp.

Attacken sätter polisen under press. Nu gäller det, menar Magnus Ranstorp, att snabbt få tag i terroristerna.
– Man har inte råd att inte gripa personen.

Vad är syftet bakom den här typen av attack?
– Man vill visa att man är en maktfaktor att räkna med och sprida fruktan. Man vill försöka få staten att överreagera. Man vill skapa en polarisering i samhället. Det gör det lättare med rekrytering till de egna leden, säger Magnus Ranstorp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.