Landshövdingen Anders Danielsson har tre horisonter för krisen, från månader till år.
Landshövdingen Anders Danielsson har tre horisonter för krisen, från månader till år. Bild: Lasse Edwartz

Landshövdingen: "Vi planerar för årslång kris"

Länsstyrelsens planer för pandemin sträcker sig upp till ett år framåt.
– Men ingen vet när det slutar, säger landshövding Anders Danielsson till GP.

ANNONS
|

Länsstyrelsen har tre horisonter för sin planering i krisen: att den varar i två till tre månader, sex månader eller ett år.

– Vi måste också begränsa samhällets störningar så mycket vi någonsin kan. Sedan kommer en tid när detta väl är över. Då kommer ytterligare påfrestningar som vi måste ta hand om, säger Anders Danielsson.

Med ansvar för hot- och riskanalys, krishantering och civilt försvar är länsstyrelsen för Västra Götaland central i arbetet med att minska följderna av hälso- och samhällskrisen.

– Vi är inte lika drabbat som Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län och Östergötlands län. De har en annan spridning på smittan och fler i behov av sjukvård. Det sägs att vi ligger ett par veckor efter dem, men vi får se, säger Anders Danielsson som har en bakgrund som chef för Migrationsverket och säkerhetspolisen.

ANNONS

– Vi arbetar med alla aktörer i länet, kommunerna, Västra Götalandsregionen, smittskyddsläkare och andra för att få en så bra övergripande bild som vi kan och försöka samordna och stödja. I en kris är det viktigt att ha kontroll på läget för att inte överreagera eller underreagera, säger han.

Krisen har blottat allvarliga brister i tillgång till skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial och väckt skarp kritik. Den har på nytt aktualiserat behovet av beredskapslager. Men samarbetet mellan olika aktörer fungerar trots allt bra, anser Anders Danielsson.

– Det finns framför allt en stor vilja att göra det tillsammans. Det är oerhört många myndigheter involverade med olika perspektiv. Det kan vara svårt för alla att förstå hur saker hänger ihop. Jag är noga med att försöka involvera så många som möjligt.

Coronautbrottet inträffar när Sverige bygger upp ett totalförsvar.

– En pandemi är något väldigt speciellt, säger Anders Danielsson. Till grund för totalförsvaret, inklusive det civila försvaret, ligger fara för krig eller påverkan av främmande makt. Kriserna pågår oftast en begränsad period och inom en begränsad geografi. Men pandemin är unik och rör sig hela tiden.

"Vi kommer att lära oss mycket av pandemin"

Länsstyrelsen övar sin personal för olika kriser. En lärdom var erfarenheterna från sommaren 2018 med torka, bränder och brist på dricksvatten och djurfoder.

ANNONS

– Vi kommer att lära oss mycket av pandemin och öka vår förmåga att möta nya kriser i framtiden. Det är jag övertygad om.

Anders Danielsson har ett statligt uppdrag att utreda myndigheten för psykologiskt försvar. Information är avgörande, säger han.

– Folkhälsomyndigheten är ett epicentrum i informationsfrågorna. Ett tag fanns det en oro för att det skulle bli en infodemi, att det skulle bli för mycket information. Men jag tycker att det fungerar som det ska i kris. Det öppna samhället, den fria åsiktsbildningen och fria och oberoende medier är extremt viktigt i en demokrati.

Människor tenderar att i kriser söka sig till mer traditionella källor som public service och etablerade medier, enligt Anders Danielsson.

– Kan vi sprida en samlad bild så korrekt som möjligt motverkar det splittring och att människor tappar tilltron till de beslut som fattas av politiker och myndigheter. Det är grundläggande att vi värnar och upprätthåller våra demokratiska värden. Det är det som ett psykologiskt försvar syftar till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS