Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joakim Lamotte: Lamotte: Ni förminskar och blundar för mängder av övergrepp

Joakim Lamotte om att vissa hävdar att sexuella trakasserier är ett nytt fenomen; Ett stort svek mot de drabbade, menar han.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Visste ni att det knappt fanns våldtäkter i Sverige innan det kom flyktingar hit? Denna information är det många, framför allt medelålders män, som varit måna att delge mig sedan jag började åka runt på skolor och prata om sexuella trakasserier.

De som följer mig på Facebook vet att jag efter föreläsningarna lägger ut bilder från besöken. Ofta genererar inläggen debatter i kommentarsfälten där många, med frenesi, hävdar att sexuella trakasserier i princip är ett nytt fenomen, som dykt upp i Sverige i samband med invandringen. 


Jag skämtar alltså inte nu. Det finns människor som på allvar tror detta och dagligen vill upplysa mig om hur verkligheten ser ut. Det spelar ingen roll om jag lägger ut bilder från skolor där det inte går en enda invandrare. Ändå dräller det in kommentarer om hur det endast är flyktingar, i synnerhet muslimer, som utsätter svenska tjejer för övergrepp.

Till en början trodde jag att det rörde sig om några enstaka förvirrade typer, men när det framgår hur många som faktiskt på lever i denna villfarelse kommer mörkerrädslan krypande. 


De senaste månaderna har jag pratat med tjejer som blivit våldtagna och tafsade på av de mest pursvenska killar som inte ens skulle kunna stava till sharialag. Jag har besökt friskolor helt utan flyktingar i välmående områden, där tjejer skolkar från gympan när det är simning på schemat, för att de blir så utsatta av killarna i klassen.

Jag minns även tjejer som råkade ut för våldtäkter där jag växte upp, i en bruksort där invandrarna lyste med sin frånvaro. Men med vissa Facebookaktivisters logik är detta övergrepp som aldrig ägt rum, eftersom förövarna inte haft invandrarbakgrund. 


Det är dags att tala klarspråk, för att använda ett populärt samtida uttryck. Jag är den första att skriva under på att det finns problem med hederskultur i vissa områden i Sverige. Jag vet även att invandrare är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken, bland annat enligt en forskningsrapport från Stockholms universitet av Johan Kardell: Utländsk bakgrund och registrerad brottslighet – överrepresentationen i den svenska kriminalstatistiken (2011).


Att tala om detta är relevant, men leder ofta till att vissa mister allt vett och sans. När det på allvar påstås att infödda svenskar knappast sysslar med våldtäkter och tafsande har botten av all mänsklig intellektuell kapacitet nåtts. Hade jag inte läst alla dessa kommentarer med egna ögon skulle jag inte trott att människor kunde vara så världsfrånvända.


När ni, internetriddare, vräker ur er sådana kommentarer förminskar ni och blundar för mängder av övergrepp varje år i Sverige och det är ett stort svek mot de drabbade tjejerna. Kanske skulle ni prova att kontakta tjejer som ni själva växte upp med och fråga hur de upplevde stämningen mellan tjejer och killar på högstadiet, eller hur det var att gå och bada med killarna i klassen. Vågar ni det?