Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lövin tänkbar ersättare för Romson

Biståndsminister Isabella Lövins namn dyker upp som tänkbart språkrör när GP ringer runt till MP-distrikten.

Om knappt tre veckor samlas Miljöpartiet till kongress i Karlstad. Som alltid väljs språkrör. Valberedningen har redan föreslagit omval av Åsa Romson och Gustav Fridolin. Men efter MP:s största kris sedan de föll ur riksdagen 1991 har de rests krav på fler namn. Fridolin och Romson har också öppnat för att lämna sina platser om valberedningen har andra namn.


Ett av de namn som hörs mest är Isabella Lövins. I dag är hon biståndsminister och tidigare europaparlamentariker. Hon är 53 år och har man och två barn. Sitt stora publika genombrott fick journalisten Isabella Lövin 2007 med boken Tyst hav - jakten på den sista matfisken. För boken om rovdriften på fisk fick hon både Stora journalistpriset och Guldspaden. Innan dess har hon under långa perioder varit frilansjournalist på bland annat Expressen, Damernas Värld, P1:s samhällsredaktion och Allt om mat. 

Läs även: ANALYS: därför borde Romson avgå

I Europaparlamentet arbetade hon främst med fiskerifrågor och hade tunga uppdrag som föredragande och ansvarig för fiskefrågor i parlamentets gröna grupp. 
I EU-valet 2014 var hon ett av loken i MP:s lyckade valkampanj. Den slutade med att partiet fick 15,4 procent och blev näst största svenska parti. Men Isabella Lövin hann knappt påbörja sin andra mandatperiod i Bryssel innan hon utsågs till biståndsminister i Stefan Löfvens koalitionsregering. 

Som biståndsminister har hon och regeringen fått kritik för att räkna av delar av biståndet och lägga det på Migrationsverkets flyktingmottagande. Det gjorde även regeringen Reinfeldt. I valrörelsen lovade MP att dra ner på den summan, vilket man inte har gjort. 
Också Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd har kritiserats hårt sedan det läckt ut att regeringen använt biståndspengar för sin kampanj. 

Läs även: Så tycker partidestrikten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.