Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Löfvens besked: Sverige stänger inga gränser

På söndagen konstaterades det tredje svenska dödsfallet av coronaviruset. Under eftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven presskonferens med anledning av viruset, där han bland annat konstaterade att det i nuläget inte finns några planer på att stänga Sveriges gränser.

På söndagsförmiddagen uppdaterades siffran över antalet bekräftade coronafall i Sverige till nästan 1 000, varav 159 i Västra Götaland. Däremot flaggar man för att det kan finnas ett mörkertal, efter att sjukvården sedan tidigare ändrat strategin för tester. Istället för att provta samtliga personer som misstänks vara smittade av coronaviruset fokuserar man på personer som befinner sig i riskgrupper. Det innebär att unga och friska, med lindriga symtom för covid-19, aldrig kommer att testas för viruset.

Under söndagen konstaterades även det tredje svenska dödsfallet av coronaviruset. Det rör sig om en äldre patient som dog på Karolinska universitetssjukhuset i Solna under lördagskvällen. Tidigare har en äldre man avlidit vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och under lördagen bekräftades det första dödsfallet i Västra Götaland. En 85-årig kvinna avled under natten mot lördagen på Sahlgrenska universitetssjukhuset till följd av sjukdomen.

Under söndagen höll statsminister Stefan Löfven en extrainsatt presskonferens med anledning av coronaviruset. Bild: Janerik Henriksson/TT
Under söndagen höll statsminister Stefan Löfven en extrainsatt presskonferens med anledning av coronaviruset. Bild: Janerik Henriksson/TT

Extrainsatt presskonferens

På söndagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven en extrainsatt presskonferens tillsammans med generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson, generaldirektören för Socialstyrelsen Olivia Wigzell samt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, med anledning av det rådande läget kring coronaviruset.

Till skillnad från bland annat Norge, Danmark och Polen, meddelade statsministern att Sverige inte planerar att stänga några gränser.

– Det är inte aktuellt att stänga Sveriges gränser, säger han.

På presskonferensen meddelades också att MSB har skickat ut ett myndighetsmeddelande med följande uppmaningar till svenska folket:

Stanna hemma om du är sjuk med snuva, hosta eller feber, också vid lindriga symtom.

Dessutom uppmanar man svenska folket att undvika besök vid äldreboenden eller i sjukvården, något som även gäller dem som är friska.

Tillsätter 75 miljoner till MSB

Regeringen ska nu tillsätta 75 miljoner kronor till MSB för att myndigheten ska kunna genomföra en omfattande informationskampanj om coronaviruset. Informationen i myndighetsmeddelandet syftar till att antalet fall med smittade ska spridas ut över en längre tid.

Under presskonferensen upprepades ännu en gång vikten av att tvätta händerna och att tänka på hur man själv kan undvika att föra eventuell smitta vidare.

– Alla, oberoende av om man rest någonstans eller vem man träffat, måste förstå att stanna hemma från arbetet och inte träffa omgivningen om man har symptom som skulle kunna vara covid-19. Det minskar smittspridningen radikalt, säger Johan Carlsson.

Symtomen för coronaviruset kan vara feber och hosta, men också mindre påtagliga, enligt Carlson:

– Det kan vara snuva, halsont, sjukdomskänsla eller illamående. Det är en bred grupp av symtom, säger han.

Materialbrist inom vården

Socialstyrelsen meddelade under presskonferensen att man just nu arbetar med den hotande materialbristen inom vården.

– Det kommer att krävas medicinska prioriteringar och här behövs ett nationellt beslutsstöd, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Närmare besked om hur dessa prioriteringar kommer att se ut, meddelas under nästa vecka.

– Men det innefattar också prioriteringar som har en etisk dimension. Det ska vara till stöd för professionerna i prioriteringar som kan komma att bli mycket svåra att göra, säger Olivia Wigzell under presskonferensen.

Coronaviruset har även satt sina spår i svenskt näringsliv, och många företag påverkas negativt av smittan. Till följd av att UD under lördagskvällen gick ut med en avrådan från resor till alla länder, har nu resebolagen TUI, Ving och Apollo meddelat att man ställer in flygningar.

Senare under söndagseftermiddagen höll även flygbolaget SAS en presskonferens med anledning av virusutbrottet, där vd Rickard Gustafson meddelade att man permitterar 90 procent av arbetsstyrkan, och pausar en stor del av flygen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.