Löfven vill visa att han tar missnöjet i kommunerna på allvar

Det var en regeringsombildning som statsminister Stefan Löfven helst hade velat slippa. Men nu när var han tvungen tog han tillfället i akt att skicka två signaler: att Ardalan Shekarabi är mogen för större uppgifter och att han tar missnöjet i landets kommuner på allvar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

På kort tid har Stefan Löfven tappat tre erfarna kvinnliga ministrar, Ylva Johansson som blivit Sveriges EU-kommissionär, Margot Wallström som med ålderns rätt dragit sig tillbaka – och så Annika Strandhäll som under måndagen meddelade att hon efter sambons plötsliga död lämnar posten som socialförsäkringsminister.

Det sistnämnda smärtar säkert mest, på alla sätt.

Den mänskliga förlusten är förstås det värsta, men även politiskt kommer det att innebära en saknad för Socialdemokraterna. Annika Strandhäll har fått mycket uppmärksamhet och hon har ofta attackerats av oppositionen – till viss del för att de sett och förstått att hon nådde fram till folk på ett sätt som alla politiker inte förmår att göra.

ANNONS

Shekarabi får större roll

Det är nog ingen vågad gissning att hon var en av de ministrar som partiet följt extra noga och haft i tankarna för större uppdrag längre fram.

Detsamma har sedan länge gällt för Ardalan Shekarabi, som en gång i tiden efterträdde Mikael Damberg som ordförande i SSU. Han har varit civilminister sedan 2014 och bland annat hanterat den för Socialdemokraterna så svåra frågan om vinster i välfärden. Att flytta myndigheter och statliga jobb från Stockholm och ut i landet är en annan frågan som legat på hans bord.

Ardalan Shekarabi, som själv kom till Sverige som flykting, gjorde för ett par veckor sedan ett uppmärksammat inlägg på Facebook där varnade för ökad segregering och växande klyftor och i nio punkter bland annat argumenterade för att hålla invandringen låg och vikten av en nationell identitet.

Erfaren S-politiker

Det här tolkades på sina håll som att han positionerade sig inför framtiden och den dag Stefan Löfven bestämmer sig för att lämna posten som partiordförande. Nu får Ardalan Shekarabi ta över posten som socialförsäkringsminister från Annika Strandhäll – en tydlig signal på att hans position i partiet är stark och att hans resa uppåt fortsätter.

Att det är Lena Micko som tar över hans gamla post som civilminister är nästan väl så intressant. Micko är en erfaren politiker som sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott och som tidigare varit kommunalråd i Linköping. Och, inte minst, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL.

ANNONS

Det sistnämnda är nog den erfarenhet som statsministern skattar högst i det här läget.

Missnöje i kommunerna

Att läget är tufft för många av landets kommuner har framgått allt tydligare. Utmaningarna framåt, med en åldrande befolkning och högre efterfrågan på välfärd, är gigantiska.

Höstbudgeten innehåller visserligen flera nya satsningar på temat "hela landet ska leva" – men reaktionen från många håll är att satsningarna är alldeles för små för att göra någon egentlig skillnad och att staten behöver ta ett betydligt större ansvar.

Lena Micko kommer att få en nyckelroll i mötet mellan staten och landets kommuner och Stefan Löfven hoppas förstås att hennes erfarenheter och kunskap ska ge henne en extra trovärdighet i den rollen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS