Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Löfven tog hem allt – efter 131 dagars kamp

Stefan Löfven har kvar posten som statsminister och – trots eftergifter i förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna – alla sina väljare. GP/Sifos januarimätning, som är gjord efter det att överenskommelsen offentliggjordes, visar att det är de två mittenpartierna som är förlorare på kort sikt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Man kan tänka sig att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kände både lättnad och glädje när de gröna, gula och röda lamporna på tavlan i riksdagshuset tändes vid 10-tiden på fredagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

131 dagar efter valet var han framme vid målet: han kunde återinträda som statsminister för en andra mandatperiod och han hade lyckats spräcka Alliansen.

Full pott. Trots att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på över 100 år.

Ett pedagogiskt problem

Å andra sidan har reaktionerna varit starka på innehållet i den överenskommelse som gjorde att partiet kunde behålla regeringsmakten. Kommunals ordförande Tobias Baudin sa till exempel till GP under torsdagen att han är kritisk till stora delar av innehållet, för att det hotar arbetsrätten och driver på mot ett mer ojämlikt samhälle.

Man skulle kunna tänka sig att det här blir ett pedagogiskt problem under de kommande åren för Socialdemokraterna. Kommer man att kunna förklara för väljarna varför man genomför en politik partiet egentligen inte står för?

Det återstår att se, men på kort sikt verkar det inte vara något problem. Socialdemokraterna är i mätningen något över sitt valresultat och i nivå med de siffror man haft under de senaste månaderna.

C och L straffas av väljarna

Liberalerna har pekats ut som en av de stora vinnarna på överenskommelsen. Till exempel av DN som under fredagen publicerade en kartläggning som visade att Liberalerna och Centerpartiet är de partier som fått in flest punkter i avtalet.

Man kan invända att det här är ett ganska trubbigt sätt att räkna på, men hursomhelst – de flesta bedömare är ganska ense om att de två mittenpartierna har fått bra utdelning i förhandlingarna.

Ändå straffas de nu av väljarna, både C och L backar i mätningen.

Uppenbarligen känner en del av partiernas väljare sig lurade och besvikna. Begripligt med tanke på att de två partierna gick till val som en del av Alliansen och att både Lööf och Björklund upprepat att Ulf Kristersson är deras statsministerkandidat.

Både partier och väljare får tänka om

Å andra sidan har ingen av dem direkt hemlighållit att det byggde på att Alliansen blev större än de rödgröna i valet. Redan under sommaren 2017 var Jan Björklund öppen med att han hellre lutade sig mot Socialdemokraterna än Sverigedemokraterna om valresultatet blev så som det sedan blev. De väljare som på allvar brytt sig om att lyssna på partiernas företrädare måste ha kunnat se detta komma.

Väljarsympatier är färskvara och det är fullt möjligt att vi kommer att få se omkastningar under mandatperioden. Både de borgerliga partierna och deras väljare har ett arbete att göra för att orientera sig i den nya politiska verkligheten.

För Moderaterna och Kristdemokraterna handlar det om hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna och de forna allianskamraterna. I dagsläget är inte minst Moderaterna kluvna i sitt förhållande till Sverigedemokraterna.

Och för Centerpartiet och Liberalerna är det förstås oerhört viktigt att de kan visa för sina väljare att det genomslag de fick för sin politik i överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet blir verklighet. Annars kommer svekdebatten bli mycket lång och utdragen.

FAKTA: Tre tendenser

Kristdemokraterna ökar

Så sent som i början av sommaren var Ebba Busch Thor uträknad. Sedan dess har KD gått stadigt uppåt. Nu når partiet sitt högsta stöd på 15 år.

MP och L under spärren

Miljöpartiet och Liberalerna har inte stärkt sina ställningar under den långa regeringsbildningsprocessen. Båda partierna ligger i dagsläget under riksdagsspärren.

SD marginellt uppåt

Sverigedemokraterna har vunnit – men inte särskilt mycket – på den turbulens som varit kring regeringsfrågan. Men i gruppen arbetare är partiet idag störst av alla.