Löfven och Kristersson ger slutrapport

De två statsministerrivalerna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) har nu slutrapporterat för talman Andreas Norlén om sina försök att vinna stöd för en ny regering.

ANNONS
|

Klockan tio avrapporterade Löfven de två senaste veckornas ansträngningar för att vinna stöd för en ny S-ledd regering.

- Jag upplever att vi har en konstruktivitet som jag hoppas kunna leda hela vägen fram, säger han till journalister.

- Vi kan inte göra annat nu än att se till att så snabbt som möjligt komma i mål för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.

Löfven vill inte bedöma hur stora möjligheterna är för att han ska kunna bilda en ny regering.

- Jag vill inte bedöma något. Det är väldigt svårt. Jag kan inte ge någon procentsats, säger han.

ANNONS

Löfven bekräftar att han fört samtal med samma partier som i förhandlingarna före jul, det vill säga Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Även moderatledaren Ulf Kristersson avrapporterar under förmiddagen sina försök att vinna stöd för en moderatledd regering till riksdagens talman.

Talmannen ska på måndag tala med samtliga åtta partiledare för att sedan lägga fram ett förslag på ny statsminister.

En statsministeromröstning är planerad till onsdag.

Båda partiledarna har redan förlorat varsin statsministeromröstning i riksdagen – och den 16:e januari ska en av dem prövas i en tredje omröstning. Blir ingen vald denna gång heller väntar en fjärde och sista statsministeromröstning den 23 januari, innan Sverige står inför extraval. Talmannen kommer dock att presentera sitt förslag på ny statsminister först på måndag.

- Det är nu inför tredje omröstningen det finns möjlighet, nu kan man kompromissa och diskutera. Om det går till en fjärde omröstning, då blir det beslut under galgen, sade Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT tidigare.

ANNONS