Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven behöver lägga in en växel till

ANALYS: Med sin nya regering vill Stefan Löfven betona jobb och integration. Men det blir lite rörigt när olika ministrars områden går i varandra. Samtidigt tickar klockan snabbt mot val 2018.

Både Stefan Löfven (S) och MP:s båda språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin berättar gärna att de har vänt politiken från skattesänkningar till investeringar. De talar också ofta att sysselsättningen ökar och att massor av mark har avsatts till skyddade naturområden.

Problemet är att detta har överskuggats av höstens kris då tusentals asylsökande per vecka kom till Sverige, och den inflammerade debatten om Vattenfalls brunkolsinnehav som ännu inte är över. 

En regeringsombildning bör synliggöra den politiska vägen framåt och lyfta fram områden som anses särskilt viktiga. Gårdagens presentation av den nya regeringen gjorde delvis det.

Att sätta en erfaren resultatpolitiker som Peter Eriksson (MP) på bostadsministerposten är en signal om att statsministern vill se mer verkstad när det gäller att råda bot på den skriande bostadsbristen.

LÄS OCKSÅ: "Peter Eriksson är kanske för stark"

Även EU- och handelsfrågorna får ett lyft. De pekas ut genom en ny ministerpost som Ann Linde (S) får. Hon är ett namn som hyllas i alla läger. Med den nya handelsministern påverkas näringsminister Mikael Dambergs (S) portfölj. Han ska, enligt statsministern, i stället ägna mer tid åt att tillsammans med näringslivet hitta fler "enkla jobb". Jobbfokus, som det heter på löfvenska.

Annars är och förblir jobbfrågorna Ylva Johanssons domän. Hon kan numera också titulera sig etableringsminister. Hon har rollen som en av superministrarna och har rätt att gå in med förslag även på andra ministrars områden. 

Den andra superministern blir Ibrahim Baylan. Från en relativt undanskymd post som energiminister på miljödepartementet flyttar han in i statsrådsberedningen, närmast statsministern själv. Ibrahim Baylan ska även fortsatt ha hand om energifrågor, men också vara samordningsminister med kamikazeuppdraget att minska klyftorna i Sverige.
Det är här problemen för den nya regeringen börjar skönjas. Flera ministrar är splittrade på olika uppdrag, som Baylan, Peter Eriksson och Isabella Lövin. Hon verkar dock inte ha några stora problem själv med att samordna bistånd och klimatarbete. Frågan är dock vad som ramlar mellan stolarna på väg mellan UD och den nya miljöministern Karolina Skogs arbetsrum. Digitaliseringsfrågor ska skötas av både Peter Eriksson och civilminister Ardalan Shekarabi

Jobben ligger på flera departement: Damberg ska ordna enkla jobb, Karolina Skog gröna jobb och Ylva Johansson ska se till att Sverige har lägst arbetslöshet i EU år 2020. Baylan kommer att få mycket att göra och måste snabbt visa att han är mer handlingskraftig än när han var skolminister.

De nya MP-namnen är påfallande pragmatiska och verkar vilja se snabba politiska resultat. Det kan sannerligen behövas. Valet 2018 närmar sig med stormsteg. Då kommer den här regeringen, och S och MP, att bedömas utifrån hur de har lyckats när det gäller jobb, miljö, integration och bostäder. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.