Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lööfs kravlista till Löfven kan lösa regeringskrisen

Efter två nej är vi framme vid ett kanske. Att Centerpartiet har tagit fram en kravlista till Stefan Löfven är det största som hänt hittills sedan valet. I nästa vecka kan vi faktiskt ha en ny regering. Även om det är långt ifrån säkert.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

I en intervju i DN berättar Centerledaren Annie Lööf att hon tagit fram en lista till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Det handlar bland annat om lägre skatter och förändrad arbetsrätt – krav som partiet ställer för att släppa fram Löfven i nästa veckas statsministeromröstning.

Centerpartiet sitter på en nyckelroll i spelet om en ny regering. Precis som Liberalerna har partiet tidigare sagt nej till såväl Stefan Löfven som Ulf Kristersson, men i kraft av att Centern har fler mandat i riksdagen är det viktigare hur Annie Lööfs parti ställer sig.

LÄS MER: Annie Lööfs besked: Kan släppa fram Löfven som statsminister

En omöjlig hållning

Problemet hittills har varit att Centerpartiet formulerat sig på så sätt att det i praktiken varit omöjligt för någon att bilda regering. Partiet har velat hålla ihop Alliansen – men sagt nej till Moderatledaren, eftersom den regering han ville bilda skulle kräva stöd från Sverigedemokraterna. Samtidigt har man velat få bort Stefan Löfven som statsminister, vilket man också aktivt bidragit till.

För att bryta dödläget har partiet till sist varit tvunget att inse att man måste göra ett val. Centerpartiet måste helt enkelt bestämma sig för vilket man tycker är värst: Stefan Löfven och en ny S-regering – eller inflytande för Sverigedemokraterna.

Bara det att Centerpartiet nu sätter ihop en kravlista till Löfven säger ju faktiskt att man kan tänka sig att släppa fram Socialdemokraterna, på vissa villkor. Samt att Centern nu öppnar för att överge Alliansen.

En balansakt av stora mått

Det partiet är inne på är en balansakt av stora mått. Varje litet steg är noga genomtänkt. Linjen är att man inte tänker sätta sig i en S-ledd regering, men att man eventuellt kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som regeringsbildare – om man får igenom sina krav.

Partiet säkrar på så vis politiskt inflytande, men håller sig ändå på en bit avstånd.

Allt det här är viktigt för den kommande kampen om historieskrivningen. Partiet kommer att kunna argumentera för att man inte gav Sverigedemokraterna inflytande, men att man heller inte lät Stefan Löfven fortsätta bedriva det man beskrivit som en skadlig politik.

Med tanke på hur illa Centerväljarna tycker om SD och SD-inflytande kan de egna väljarna säkert acceptera det som en rimlig väg ur ett besvärligt läge. Förutsatt då att Socialdemokraterna accepterar kraven.

Listan kan ses som provocerande

Vilket vi nog inte ska vara helt säkra på att de gör.

Även för Socialdemokraterna väntar svåra avvägningar. I ena vägskålen ligger fortsatt regeringsinnehav. I den andra frågan om hur stora eftergifter man tvingas till.

Eftersom vi inte sett Centerledarens kravlista är det svårt att bedöma hur jobbig den blir att svälja för Socialdemokraterna. De exempel Annie Lööf ger i intervjun med DN – reformerad arbetsrätt, friare hyressättning, sänkta marginalskatter – antyder att det inte kommer att bli helt lätt.

Att kraven ställs i form av en lista, och inte genom förhandlingar, kan också vara provocerande i sig. Socialdemokraterna är inte vana vid att tvingas anpassa sig till andra på det viset.

Å andra sidan finns det förstås en del som talar för att Annie Lööf och Stefan Löfven, i mitten av nästa vecka, vill kunna säga att de tagit ansvar för landet och löst en mycket svår situation.