Beslutet att stänga Rekryteringsmyndighetens kontor i Göteborg ligger fast.
Beslutet att stänga Rekryteringsmyndighetens kontor i Göteborg ligger fast.

Långa resor väntar värnpliktiga i Göteborg

ANNONS
|

Sedan i höstas är det klart att Rekryteringsmyndighetens enhet i Göteborg ska läggas ner. Det beslutet påverkas inte av det faktum av att Sverige nu återinför värnplikten, enligt Sofie Engström, som är pressansvarig på myndigheten.

– När vi fattade beslutet om att stänga i Göteborg och Kristianstad räknade vi med att det kunde bli en återaktiverad mönstring så det här har vi varit förberedda på.

Bakgrunden är att Rekryteringsmyndigheten vill skapa två jämnstora enheter som kommer att ha hand om alla mönstrande värnpliktiga. Nedläggningen innebär dessutom att även testerna till polisutbildningen kommer att flyttas från Göteborg. Mellan 15 och 20 personer arbetar i dag på Göteborgsenheten, som kommer att stängas ned under 2017.

ANNONS

Från och med nästa årsskifte är det tänkt att myndigheten ska vara klar med omorganisationen. Då kommer värnpliktiga från Göteborgsområdet att få söka sig till Stockholm och Malmö i stället.

– Man kommer inte att behöva betala någonting. VI står för resa och boende om det behövs, säger Sofie Engström.

Beslutet att värnplikten nu återaktiveras innebär att det i framtiden blir Rekryteringsmyndigheten som får ansvar för att årligen tillsätta de 4 000 utbildningsplatserna. Tidigare låg det ansvaret på Försvarsmakten.

– Därför behöver vi tillsätta personal, till exempel handläggare som ska hantera mönstringsärendena, säger Sofie Engström.

Trots att värnplikten nu återinförs så kommer antalet utbildningsplatser 2018 och 2019 ligga kvar på cirka 4 000. Hittills har Försvarsmakten inte lyckats i arbetet med att fylla de platserna. Enligt den utredning om värnpliktssystemet som regeringen beställt och som presenterades i höstas så kan antalet utbildningsplatser behöva fördubblas till 8 000 år 2023.

– Nu när vi har möjlighet att använda det här pliktinstrumentet så kommer vi kunna fylla upp de här plasterna och utbilda fler, säger Sofie Engström.

Men även i framtiden kommer systemet till stor del att bygga på frivillighet, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi har stora förutsättningar för att få fram de här personerna, säger han till TT.

ANNONS

En annan förändring är att det kommer bli tvång på att slutföra utbildningen om man väl inlett den, enligt Annika Nordgren Christensen, som utrett det nya värnpliktssystemet åt regeringen.

– Hittills har man kunnat ta av sig uniformen och dra hem för att man har tröttnat, säger hon till TT.

Fakta: Värnplikt

  1. Tanken är att värnpliktiga ska ha samma förmåner och ersättning som en frivilliganställd under grundutbildningen.
  2. I dag är det en skattefri ersättning på cirka 4400 kronor i månaden.
  3. Dessutom ingår mat och logi, fri sjuk- och akut tandvård, fria hemresor, ersättningar för lediga dagar (75 kronor/dag).
  4. Fakta: Försvarsmakten/TT
ANNONS