Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Läkarens mediciner dödade Jesper, 21 – så blir beslutet

21-årige Jesper Östling dog efter att ha fått nästan 1600 starka tabletter utskrivna av en läkare. Nu riktar myndigheten IVO allvarlig kritik mot både läkaren, Närhälsan och Sahlgrenskas beroendevård.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) presenterar sitt beslut efter över ett års utredning av fallet Jesper. 

I beslutet skriver man att läkaren, som jobbade på Närhälsan, brutit mot vetenskap och beprövad erfarenhet genom att skriva ut den mycket stora mängden av läkemedlet Oxycodone till Jesper utifrån ett enda besökstillfälle.

Misstänkt för vållande till annans död

"Läkaren har inte iakttagit det krav på största försiktighet som framgår av lagen om kontroll av narkotika" skriver myndigheten i sitt beslut och menar att läkaren utsatt Jesper för "allvarliga risker" genom att skriva ut läkemedlet.

Utöver det skriver myndigheten att läkaren inte uppfyllt kraven i patientdatalagen samt att han brustit i sin dokumentation. Läkaren är i dag delgiven misstanke om vållande till annans död och fallet utreds av en åklagare.

— Det känns skönt att äntligen få någon form av svar från myndigheter. Det här är en vårdskandal utan dess like, säger Jespers pappa Peter Östling.

Dog av läkemedelsförgiftning

Det var i mars förra året som GP tillsammans med SVT Nyheter Väst avslöjade hur 21-årige Jesper Östling dött kort efter att han fått nästan 1 600 tabletter narkotikaklassade tabletter utskrivna mot ryggont av en läkare på Närhälsan i Göteborg.

Läs även: Läkemedlet tog livet av Jesper, 21

I obduktionsrapporten fastställde rättsläkaren att Jesper dött av en läkemedelsförgiftning med just det läkemedel han fått från Närhälsan. GP och SVT:s granskning av Jespers journaler visade dessutom att Sahlgrenskas beroendeklinik i Kviberg, som samtidigt vårdade Jesper för läkemedelsberoende, aldrig stoppade tabletterna trots kännedom.

Hård kritik mot Sahlgrenska och Närhälsan

Något som nu också kritiseras av tillsynsmyndigheten.

"Beroendemottagningen, som hade vetskap om att patienten tidigare missbrukat Oxycodone, borde ha reagerat på den information som patienten själv lämnade om att han blivit ordinerad detta preparat. IVO ser allvarligt på detta" skriver man och riktar även kritik mot Sahlgrenska för att man inte skött journalföring samt att man brutit mot lagen genom att inte upprätta någon individuell vårdplan för Jesper Östling.

"IVO anser att patienten inte fått en god och säker vård i samband med sina kontakter med Beroendemottagningen Kviberg. IVO ser också brister i Beroendemottagningens samverkan med vårdcentralen, vilket lett till allvarliga konsekvenser för den enskilde." fortsätter IVO.

Läs även: Experterna om Fallet Jesper: "Helt ofattbart"

"Stora brister"

Sammanfattningsvis skriver man att händelsen varit mycket allvarlig, att det förekommit stora brister i handläggningen av patienten, samt att man initierat ett särskilt personärende gällande den aktuella läkaren. Man kommer också att följa upp vården på Sahlgrenskas beroendemottagning i en framtida tillsyn.

— Det känns bra att även IVO ser det som jag har sett. Huvudmisstaget gjordes av läkaren på Närhälsan. Men Sahlgrenska har också ett stort ansvar för det som skett. De kände till förskrivningen men underlät sig att handla. De ska vara experter men har låtit detta ske, säger Peter Östling.

GP söker representanter för Sahlgrenskas beroendevård som tidigare avböjt att kommentera fallet. Den aktuelle läkaren har avböjt att kommentera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.