Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Läkare: Sahlgrenska utom kontroll

Läget på Sahlgrenska är utom kontroll anser personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Läkare larmar om mycket långa väntetider på akuten och ohållbar personalsituation. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, rapporterar Dagens Medicin.

Situationen på Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning riskerar patientsäkerheten, anser läkaren Valeria Castro som arbetar på sjukhuset. I ett Facebookinlägg som delats nära 4 000 gånger beskriver hon sin frustration:

"Jag är förtvivlad och förbannad. Patienter väntar på akuten för att bli inlagda i 2-3 dygn och vårdplatser finns inte ens på intensivavdelningarna."

Texten fortsätter under inlägget

 

När GP pratar med Valeria berättar hon hur situationen har uppstått:

– I grunden är det ett rekryteringsproblem: Sjukhuset har svårt att anställa sjuksköterskor. Så sjuksköterskornas och undersköterskornas arbetssituation är direkt kopplad till situationen nere på akuten, säger hon.

Ett systemfel

Den pågående influensaperioden har fått den redan överfyllda bägaren att rinna över. Men enligt Valeria Castro märks överbelastningen av under hela året och handlar snarare om ett systemfel.

Den kritiken tillbakavisas dock av chefsläkare Görel Nergelius.

– Vi har inga belägg för att den här ansträngda situationen har drabbat patientsäkerheten. Marginaler har vi. Ibland har patienterna fått stanna längre än vad vi önskat på akutmottagningen men vi har fortfarande kunnat ta hand om patienterna, säger hon till Dagens Medicin.

Valerias bild att patientsäkerheten är hotad delas av kollegorna Johan Lönnbro, Therese Forslund och Caroline Laursen. Tillsammans har de skrivit en debattartikel på SVT Opinion. Den har delats på sociala medier tusentals gånger. Valeria hoppas att all uppmärksamhet ska leda till faktisk förändring. 

– Det är väldigt viktigt att situationen på Sahlgrenskas akutmottagning uppmärksammas. Vi kan alla hamna där, alla kan en gång bli patienter. Därför är det viktigt att vi tillsammans förbättrar situationen på Sahlgrenska. Vår förhoppning är att nå fram till politikerna som faktiskt har möjlighet att åstadkomma förändring, säger hon. 

Inget unikt

Situationen på Sahlgrenska är långt ifrån unik. På Södersjukhuset i Stockholm har patienter under årets första dagar fått tillbringa över 40 timmar på akutmottagningen. Sunderby sjukhus i Norrbotten har befunnit sig i stabsläge i två hela veckor. Och akutmottagningen på Helsingborgs lasarett beskrivs som värre än någonsin av sjuksköterskor och undersköterskor som gång på gång larmat om situationen. Där är lasarettschefen Steen Ekdahl oroad över patientsäkerheten enligt Helsingborgs Dagblad.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.