Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter att ett utkast till ett dokument med planer på att riva upp Roe v. Wade läckt ut demonstrerade människor utanför Högsta domstolen. Redan i juni kan ett sådant beslut fattas, skriver Britt-Marie Mattson. Bild: Alex Brandon/TT
Efter att ett utkast till ett dokument med planer på att riva upp Roe v. Wade läckt ut demonstrerade människor utanför Högsta domstolen. Redan i juni kan ett sådant beslut fattas, skriver Britt-Marie Mattson. Bild: Alex Brandon/TT

Britt-Marie Mattsson: Läckt dokument visar att aborträtten hotas i USA

Aborträtten i USA har länge varit hotad. Men nu visar ett läckt dokument från Högsta domstolen att hoten kan vara på väg att bli verklighet. Redan i juni kan HD fatta ett beslut som river upp lagen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Beslutet 1973 av HD – "Roe v. Wade" – ger kvinnor i USA rätt till abort till vecka 24 av graviditeten. Beslutet 1992 i HD – Planned Parenthood v. Casey – bekräftade den grundlagsskyddade aborträtten.

Men abortmotståndarna har aldrig givit upp motståndet. De åker från hela USA och demonstrerar utanför HD i Washington på årsdagen av beslutet 1973 med jättelika bilder på döda, blodiga foster. En kvinnoklinik – som utförde aborter – ett stenkast från Vita huset blockerades i åratal dag ut och dag in av aggressiva abortmotståndare, vilket till slut ledde till att hela verksamheten tvingades lägga ned.

Så ser det ut överallt i USA, och särskilt i sydstaterna. Där trakasseras både patienter och sjukvårdspersonal och vid några tillfällen har läkare skjutits ihjäl med motiveringen att deras arbete är ogudaktigt och kan likställas med mord.

Det har under årens lopp också funnits andra sätt att få kliniker att stänga. De har utsatts för inspektioner och med hjälp av snabbt påkomna regler, som kring bredden på korridorer, utgångar och fönsterstorlekar, tvingats lägga ned av dessa formella byggnadstekniska skäl.

Delstater kringgår nationella lagen

I flera delstater har lokala republikanska politiker i praktiken olagligförklarat aborter genom nya lagar som går stick i stäv med den nationella lagen från HD.

Och nu tycks det som om HD är berett att ta ett nytt beslut som innebär att domstolen för över ansvaret för abortlagstiftningen till varje delstat. Republikanskt styrda delstater kan på det sättet förbjuda aborter med endast få medicinska undantag och ibland med inga undantag alls.

Det är tidningen Politico som kommit över ett dokument från HD där den konservative domaren Samuel Alito skriver att " vi anser att Roe och Casey måste upphävas." HD – som en gång var tänkt att vara opolitisk – har numera en övervikt av konservativa domare och denna majoritet ser det uppenbarligen som en historisk möjlighet att inskränka den nationella rättigheten till abort.

Demonstrationer utanför Högsta domstolen tidigt på tisdagen 3 maj. Om uppgifterna kring det läckta dokumentet stämmer kan en stor del av USA:s delstater komma att kraftigt inskränka aborträtten. Bild: Alex Brandon
Demonstrationer utanför Högsta domstolen tidigt på tisdagen 3 maj. Om uppgifterna kring det läckta dokumentet stämmer kan en stor del av USA:s delstater komma att kraftigt inskränka aborträtten. Bild: Alex Brandon

Domaren Clarence Thomas fru Ginni återfinns på den yttersta högerkanten och har under årtionden varit med i kampanjen mot aborter och tros vara en tongivande kraft som påverkar direkt in i HD.

De utkast till lagar och lagändringar, som HD:s nio domare producerar innan beslut fattas, brukar aldrig nå offentligheten. Det gör att detta dokument – som Politico publicerat – är unikt.

Motståndarna mobiliserar

I och med att dokumentet nått ut har den nuvarande abortlagstiftningens förespråkare fått möjlighet att mobilisera. Bland de främsta finns representanthusets talman Nancy Pelosi och en rad andra namnkunniga demokratiska politiker. Bara någon timma efter att dokumentet läckt ut samlades hundratals demonstranter utanför HD och protesterade mot en förändring. Över hela USA planeras manifestationer.

Nancy Pelosi är djupt troende katolik, men har gått emot sin kyrka i abortfrågan och anser att varje kvinna bestämmer över sin egen kropp. Det är samma inställning som president Joe Biden har. Även han är katolik.

Men de som beskrivs som "den kristna högern" eller "den moraliska majoriteten", och som oftast röstar republikanskt, mobiliserar starkt för att alla frågor som går under samlingsbegreppet "värderingar" – och med aborterna högst upp – skall dominera inför mellanårsvalet i höst. De hoppas att HD dessförinnan skall ha fattat ett nytt beslut mot aborter. Genom att ge delstaternas politiska ledningar beslutsrätten inskränks aborträtten dramatiskt.

Sex av domarna i HD uppfattas som tillhörande den konservativa delen av HD och har tillsatts av republikanska presidenter. Tre uppfattas som liberala har tillsatts av demokratiska presidenter. Om Samuel Alito får med sig alla konservativa domare innebär det att aborträtten i USA inskränks.

LÄS OCKSÅ: Läckt utkast: USA:s HD vill häva abortgaranti

LÄS OCKSÅ: Protester mot USA:s möjliga abortbesked

LÄS OCKSÅ: Trots historiska beslutet – många utan säkra aborter i Mexiko

LÄS OCKSÅ: Maktparet i blåsväder efter Kapitoliumstormningen