Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnors syn bedöms som mindre viktig

Att kvinnor får vänta längre än män på att bli opererade för grå starr kan förklaras med läkares attityder. Det visar en avhandling.

Operation av grå starr, kataraktoperationer, är det vanligaste kirurgiska ingreppet i Sverige. Ögats grumliga lins tas bort och ersätts av en konstgjord plastlins. 

Trots att grå starr är vanligare hos kvinnor än män är det sedan tidigare känt att männen generellt är de som har lättast att nå operationsbordet.

Kvinnor tillåts få mer försämrad syn än män innan de opereras, män opereras vid lägre ålder än kvinnor och kvinnor får vänta längre än män på operation.

Allt detta har man alltså vetat länge. Nu har forskaren Goldina Smirthwaites, på Linnéuniversitetet i Växjö, presenterat en avhandling som förutom att bekräfta bilden av kvinnors väntan också undersöker varför det ser ut som det gör.

 

"Genom genuslinser - om patienters jämställdhet i tillgång till operation av grå starr i Sverige" heter avhandlingen och tidningen Vårdfokus berättar om delar av innehållet.

Smirthwaites har i avhandlingen intervjuat läkare vid två ögonkliniker, en med stora och en med mindre könsskillnader i väntetiderna.

På kliniken med de stora könsskillnaderna framgick att läkarna ansåg att traditionellt manliga yrken ofta krävde bättre syn än typiskt kvinnliga yrken. Man framställde också bilkörning som ett i hög grad manligt behov. Färre exempel gavs på varför kvinnor behövade kunna se bra.

På den andra kliniken framkom fler skäl till varför kvinnor behövde se bra, så som att även kvinnor kör bil, att kvinnor läser mer än män och att en god syn behövs för att exempelvis lösa korsord eller utföra handarbeten.

 

– En intressant sak var att en del läkare betraktade män, men inte kvinnor, som säkerhetsrisker i samband med bilkörning och älgjakt. Kvinnor slutar ofta att köra bil när de ser dåligt, medan männen inte anses lika riskmedvetna, utan tvärtom kanske överskattar sin förmåga och fortsätter köra bil och jaga älg även om de har dålig syn, säger Goldina Smirthwaites till tidningen Vårdfokus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.