Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nytt för i år är att hummerns ryggsköld måste vara minst nio centimeter lång.

Kustbevakningen satsar extra på kontrollerna

De nya reglerna för hummerfiske får Kustbevakningen att kraftsamla. – Vi försöker ha lite bättre täckning de här första dagarna, säger Ola Vesterlund som jobbar med fisketillsyn på Kustbevakningen.

På hemsidan MarineTraffic, där större fartyg kan följas i realtid, ser man flera av Kustbevakningens båtar som ligger ute för att kontrollera att de nya, tuffare reglerna kring hummerfiske efterlevs.

Under tisdagen var KBV 032, en av Kustbevaknings större båtar på väg ner mot Öckerö där fiskare och tinor ska kontrolleras. Under hummerfiskets första dag låg KBV 032 utanför hemmahamnen Lysekil. Enligt kustbevakaren Jessica Andersson, som arbetar ombord på fartyget, så har fiskarna bra koll på vad det är som gäller.

– Alla har haft stenkoll. Många har till och med gjort egna carapaxmått, säger hon.

En av regeländringarna är att humrarnas ryggsköld, carapax, måste vara minst nio centimeter lång. Det tidigare minimimåttet var åtta centimeter. Därför är de mått som tidigare kunnat köpas i handeln inte längre användbara. Jessica Anderssons känsla är att de nya reglerna kan ha dämpat fiskeivern hos många fritidsfiskare.

– Jag upplevde att det var lite färre båtar i år. De nya reglerna gör ju att det blir mer jobb för färre humrar. Kanske är det därför färre är ute och fiskar.

Förutom Kustbevakningens satsning så är även Länsstyrelsens fisketillsynsmän ute och kontrollerar, enligt Ola Vesterlund, som är handläggare för fiske på Kustbevakningens operativa avdelning.

– Det är mycket folk ute på sjön den här veckan. Då vill också vara där för att visa upp oss. Vi samarbetar även med länsstyrelsen och sjöpolisen så att vi inte kontrollerar på samma ställe. Uppdelningen är att vi håller oss lite utanför och länsstyrelsens fisketillsynsmän, som har mindre båtar och inte samma kapacitet, håller sig lite längre in.

Det är för tidigt att göra en samlad bedömning av hur bra fiskarna har varit på att följa de nya reglerna, enligt Ola Vesterlund.

– Än så länge kan vi inte säga något om det. Men det har varit positiva tongångar inför detta. Det finns en stor förståelse för ett ändrat regelverk, framför allt när det gäller minimimåtten för hummern, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.