Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Kritiken tilltar mot Trumps inblandning i Stone-fallet

Donald Trump överväger att benåda sin vän Roger Stone. Kritiken tilltar mot presidenten för inblandningen i rättsprocessen. Men på samma gång avskedar Trump allt fler som han ogillar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Roger Stone har funnits skyldig på alla åtalspunkter för att ha ljugit inför kongressen för att skydda Trump och för att ha manipulerat vittnesmål. Stone är en nära vän till Trump som arbetat som politisk konsult och som är känd för sina smutsiga metoder mot motståndare. Han var central i Donald Trumps kampanj 2016.

Trump säger att han inte personligen ringt justitieminister William Barr och krävt att departementet skulle ingripa och ändra strafftiden – sju till nio år i fängelse – som de federala åklagarna föreslagit. Justitiedepartementet ändrade den föreslagna strafftiden sedan Trump inlett sin twitterkampanj till stöd för Stone. De fyra federala åklagarna avgick i protest.

Att en president ingriper direkt i en rättsprocess på detta sätt har aldrig hänt tidigare. Men Trump viker sig inte och upprepar att det är ett rättshaveri att Stone överhuvudtaget ställts inför rätta. Presidenten kan benåda dömda personer både före och efter domen. Trump säger att han inte bestämt sig ännu men att det kan bli aktuellt.

Samtidigt som Trump engagerar sig i Stone-fallet avskedar han personer som han anser har uppträtt illojalt. Det handlar inte bara om de uppmärksammade fallen, som Alexander Windman som arbetade i nationella säkerhetsrådet. Windman vittnade inför representanthuset och avsåg att lämna jobbet i slutet av februari. Men Trump förekom honom (och avskedade även hans tvillingbror som inte hade med saken att göra) och såg till att han eskorterades ut från arbetsplatsen av vakter. Det var inte bara ett sätt att offentligt förödmjuka honom utan också en möjlighet för presidenten att se till att Windman förlorade en del av sin framtida pension.

Uppgifter kommer slag i slag om personer på lägre och högre poster i departementen (även inte politiskt tillsatta) som får gå sedan Donald Trump bestämt sig för att rensa ut.

För att visa att han uppskattar lojalitet och nära familjeband återanställs Hope Hicks som lämnade Vita huset i samband med Rysslandsutredningen. Hicks är nära vän till Trumps dotter Ivanka och presidenten kallar henne, även offentligt, vänskapligt för ”Hickie”. Hon var tidigare kommunikationsrådgivare, vad hon skall göra nu är oklart.

Gav medalj till "sanningssägare"

Trump hyllar även Rush Limbaugh – som han gav USA:s högsta civila utmärkelse Frihetsmedaljen vid det årliga talet till nationen i kongressen – och säger att Limbaugh är en lojal och modig sanningssägare.

Limbaugh sade häromdagen i sin radiosändning att han inte kan tänka sig en homosexuell man, demokraten Pete Buttigieg, som president. ”En man som kysser en annan man” äcklar honom. Limbaughs utfall citeras inte i sin helhet av etablerade medier av skälet att det är djupt kränkande. Också Fox News avstår från att uppmärksamma Limbaugh i det här fallet.

Donald Trump slår tillbaka med all kraft mot all kritik som riktas mot honom, vilket innefattar det sätt som hans hotell debiterar säkerhetstjänsten som följer honom när han är på Mar-a-Lago i Florida och på sin golfegendom i New Jersey. Det finns ingen ordentlig redovisning – vilket kongressen kräver av både presidenten och säkerhetstjänsten – utan bara några fåtal kvitton. Av dessa framgår att hotellen debiterat 650 dollar per rum och natt på hotellen. Trumps son Eric jr har talat svepande om ” kanske 50 dollar.”

Kongressen har ännu inte fått ut dokumenten som begärts fram.

Kostnaderna för Trumps resor med Air Force One – i stort sett varje helg till sina privata egendomar – överstiger alla tidigare presidenters. Trump har avstått från lön som president, men det är istället presidentens omkostnader som kostar mångdubbelt.

Tidigare presidenter som George Bush, Bill Clinton och George W Bush har inte tagit betalt för att säkerhetsvakterna utnyttjat fristående hus på deras tomter och rum inne i deras privata bostäder.

– Att vara president kostar mig pengar, replikerar Donald Trump.