Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Om ni inte ser till att era barn slipper växa upp i grov kriminalitet eller om ni inte har koll på att era barn inte begår brott, då måste vi överta den uppgiften.” säger Ulf Kristersson (M) i Ekots Lördagsintervju. Bild: Johan Persson

Kristersson: Polis och åklagare ska kunna omhänderta gängkriminellas barn

Polis och åklagare ska få möjlighet att tvångsomhänderta barn till gängkriminella enligt Lagen om Vård av unga (LVU). Åtminstone om moderaterna får bestämma. I Ekots Lördagsintervju säger Ulf Kristersson (M) att det skulle skicka en viktig signal.

I Ekots Lördagsintervju säger moderat-ledaren Ulf Kristersson att partiet vill utöka möjligheterna till omhändertagande av barn genom att även ge polis och åklagare befogenhet till omhändertagande enligt Lagen om Vård av unga (LUV).

Något de i dagsläget inte har.

– Det skulle göra att statens samlade insatser för att ta bort barn och ungdomar från kriminella miljöer skulle vara mycket, mycket bättre, säger Ulf Kristersson i intervjun.

Skicka en signal

Ulf Kristersson (M) anser att Socialtjänsten i dagsläget ingriper för sällan, och att fler barn i familjer som begår organiserad brottslighet ska omhändertas.

– Om ni inte ser till att era barn slipper växa upp i grov kriminalitet eller om ni inte har koll på att era barn inte begår brott, då måste vi överta den uppgiften. Det skulle jag säga är en signal som skulle bli rätt kristallklar rakt in i rätt många familjer, säger han.

LÄS MER: Strandhäll: Det går inte att lita på Ulf Kristersson

LÄS MER: Ulf Kristersson om gängkonflikten: ”Absolut inte under kontroll”

I dag omhändertas i första hans barn till föräldrar som brister i omsorg eller på grund av barnens eget beteende, exempelvis missbruk eller kriminalitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.