Moderaterna är arga och frustrerade och försöker med allt, ändå lyfter partiet inte i opinionen, konstaterar GP:s politikreporter Arne Larsson i sin analys.
Moderaterna är arga och frustrerade och försöker med allt, ändå lyfter partiet inte i opinionen, konstaterar GP:s politikreporter Arne Larsson i sin analys. Bild: Stefan Jerrevång

Kristersson måste fråga sig vad han gör för fel

Snart har de testat allt, men det enda som händer är att Socialdemokraterna går starkt. Valet närmar sig och vi kan nog utgå ifrån att oron bland moderater och sverigedemokrater ökar. Så vad göra nu? Mer av samma eller något helt annat? Partistrategerna måste ju ändå undra vad de gör för fel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att följa oppositionen just nu är lite som att titta på Tjuren Ferdinand på julafton. Jimmie Åkesson är arg. Ulf Kristersson är ännu argare. Argast av dem alla? Johan Forssell kanske.

Annonser som syns just nu på bland annat GP:s hemsida: en röd platta med justitieminister Morgan Johanssons ansikte och texten ”En dödsskjutning var femte dag. Nu får det vara nog”.

Uppmaningen att man ska rösta på Moderaterna ”för säkerhets skull” är bara ett exempel på ett högre tonläge och allt tuffare utspel från oppositionens sida.

Bara de senaste dagarna har Sverigedemokraterna hunnit kräva justitieministerns avgång och att hela familjer ska bli av med sitt uppehållstillstånd om en familjemedlem begår brott. Och KD-ledaren Ebba Busch undrar varför polisen inte sköt skarpt under upploppen.

ANNONS

Ett enda misslyckande

Upploppen i Östergötland och Örebro var på alla sätt ett misslyckande. För Polisen och för hela svenska samhället. För oppositionen blev det ännu ett bevis på att regeringen misslyckats och att den måste bytas ut i höstens val.

Det här är en linje som M, KD och SD drivit med full kraft under hela mandatperioden: hanteringen av pandemin präglades av handlingsförlamning, migrationspolitiken av vidöppna dörrar och kravlöshet, skolorna av oordning och låga resultat och kriminaliteten ska vi bara inte tala om.

Argumentationen från hela blocket ligger allt närmare den vi såg i Sverigedemokraternas valfilm från 2018, där det talades om vanstyre och splittring till bilderna av brinnande bilar.

Det är förstås lätt att argumentera för att det finns mycket som inte fungerar särskilt väl i Sverige. Segregationen är ett problem som finns i verkligheten. Skolresultat och sjukvård kunde absolut fungera bättre.

Kriget en orsak

Så hur kommer det sig att Moderaterna likt matadoren i den tecknade berättelsen står där och stampar fötterna i marken och darrar av vrede – och det är Socialdemokraterna som kan luta sig tillbaka vid korkeken och se hur väljarstödet faktiskt ökar?

Kriget i Ukraina är förstås en orsak. Vid stora kriser sluter vi gärna upp bakom regeringen. Men räcker det som förklaring?

ANNONS

Även när det gäller hanteringen av det nya säkerhetspolitiska läget har oppositionen gjort sina försök att sänka Socialdemokraterna trovärdighet. Moderaterna var blixtsnabbt ute och ville göra ett svenskt Natomedlemskap till en valfråga.

Något som lett till att detta gigantiska beslut ska hastas igenom, för att Socialdemokraterna inte vill ha frågan hängande över sig i valrörelsen. Märkligt i sig, precis som partiets rekordsnabba omsvängning. Men minst lika underligt är det faktiskt att Moderaterna inte fått minsta belöning i väljaropinionen för att partiet lyfte en fråga som allt fler delar deras syn på.

Det funkade inte heller, alltså.

Med allt detta sagt, så är kanske all ilska och frustration fullt begriplig. Oppositionen försöker allt vad de kan, men inget händer.

Samtidigt kan man ju undra om partistrategerna hinner stanna upp och fundera: om nu hårdare ton och tuffare utspel inte är framgångsreceptet – hade det kanske rent av funkat bättre att fokusera på lösningar och att måla upp en bild av en annan framtid, som tilltalar väljarna?

LÄS MER:Ny partiledare räddar inte Liberalerna

Tre tendenser

Ingen Pehrsoneffekt för L

Mätningen är gjord efter det att Nyamko Sabuni lämnade partiledarposten och att Johan Pehrson tog över. Liberalerna står stilla sedan förra mätningen.

MP har stora problem

Miljöpartiet har inte alls fått det lyft partiet sannolikt väntade sig när det lämnade regeringen. Tvärtom ligger det nu stadigt under 3 procent.

SD står och stampar

Sverigedemokraterna är marginellt över sitt valresultat från 2018 och landar i mätningen på 18,2 procent.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS