Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jubel på Kristdemokraternas valvaka när TV4:s vallokalsundersökning presenteras. Bild: Jessica Gow/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kristdemokraternas succé – bästa valet på 12 år

Efter ett år av krisrubriker har Kristdemokraterna gjort en valspurt av sällan skådat slag. Med bara några få distrikt kvar att räkna har partiet 6,4 procent.
– Oerhört roligt, säger Göteborgs kristdemokraters toppnamn Hampus Hagman.

Under sommaren var Kristdemokraterna på fallrepet. Opinionsundersökningar visade på siffror så låga som 2,5 procent, två av tre väljare trodde partiet skulle falla ur riksdagen och experter dömde ut det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Två månader senare: Det jublas på Kristdemokraternas valvaka. Händer applåderar.

Det inledande valundersökningsbeskedet från TV4, med drygt 5500 tillfrågade, visar på 6,6 procent för Kristdemokraterna. När SVT presenterade sin vallokalsundersökning var resultatet än bättre – 7,4 procent. Riktigt så stort blev inte partiets stöd. När bara några få distrikt återstod samlade KD ihop 6,4 procent.

Skulle siffrorna stämma med det slutgiltiga valresultatet skulle Kristdemokraterna göra sitt bästa val sedan 2006 då partiet nådde 6,6 procent.

– Det är ju väldigt roligt förstås. Det känns väldigt spännande. Det är helt fantastiskt att det verkar gå så bra för partiet. Vi har fokuserat på helt rätt frågor i valrörelsen. Sjukvård, äldre och tryggheten. Det känns bra att vi har fått gensvar för det, säger Kristdemokraterna i Göteborgs toppnamn till riksdagen Hampus Hagman.

Hur har ni lyckats göra en så imponerande valspurt?

– Vi är vana vid att vara uträknade. Det här är ett resultat av Ebba Busch Thors starka insatser i samtliga debatter och utfrågningar. Hon har jobbat dag och natt över hela landet. Den insatsen har varit oerhörd.

– Vi är ett folkrörelseparti som har övat i många val på just den här laginsatsen. Vi har sett tidigare val att vi legat sämre till under mandatperioden och sedan gjort en stark valrörelse.

Om Kristdemokraterna slår sitt resultat på 4,57 procent från 2014 är det första gången sedan 1998 som partiet ökar. Sedan Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare 2015 har opinionsundersökningar visat på idel låga resultat, ofta under riksdagsspärren. Men när valkvällen började på allvar visade alltså både SVT:s och TV4:s vallokalsundersökningar betydligt högre stöd.

– Det är klart att det är roligare att vara på en valvaka där det ser ut att gå väldigt mycket bättre än tidigare. Det här känns fantastiskt, säger Hampus Hagman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.