Krisen kan fortsätta - även om miljön hamnar på agendan

Rekordvärme och en torka som halverar skördarna och leder till nödslakt av djur. Ändå har miljöfrågorna haft en undanskymd plats hittills i valrörelsen. Miljöpartiet satsar nu allt på att frågorna ska växa i betydelse och ser det som partiets chans att göra ett rimligt bra val.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sommaren 1988 var algblomning och säldöd dominerande inslag i nyhetsrapportering. Miljöfrågan fick för första gången ett brett genomslag. Även om forskare som fördjupat sig i frågan menar att betydelsen har överdrivits brukar det heta att säldöden gjorde att Miljöpartiet kom in i riksdagen.

Och nu?

Maj 2018 var inte bara den varmaste någonsin i Sverige. Enligt SMHI:s experter kan en så varm majmånad inträffa tre gånger på en miljon år. Samtidigt slås det värmerekord världen över. Isabella Lövin radar upp exempel i sitt Almedalstal: det har varit 31,9 i Glasgow, 36,6 i Montreal, över 30 i Sibirien och 51,3 i Algeriet – den varmaste temperatur som någonsin uppmätts i Afrika.

ANNONS

"Klimatet kan inte vänta"

Här i Sverige har vi rapporterat om halverade skördar och risk för att djur måste nödslaktas på grund av foderbrist.

Isabella Lövin tryckte hårt i sitt tal på att klimatet inte kan vänta. Att det är nu vi måste göra någonting åt det. Lite på samma sätt som Liberalernas ledare Jan Björklund kopplade i stort sett allt gott till liberalismen, kopplade Lövin allt som sker till klimat och miljö: mat- och vattenbrist, krig och oro, flyktingsituationen.

Miljöfrågan är själva grunden för Miljöpartiets existens, så att partiet definierat frågan som den man ska prioritera högst i valrörelsen är självfallet ingen chock. Och Isabella Lövin har även i debatter, både i riksdagen och TV, ganska konsekvent valt att tala om miljö och klimat – trots att andra pratat om annat.

Kommer någon bry sig?

Nu ägnade hon i stort sett hela sitt tal åt frågan. Först i målande ord en bild av problemet. Några kängor till de andra partierna för deras ointresse av miljön. Och så en beskrivning av vad partiet faktiskt lyckats genomföra i regeringsställning – en blocköverskridande överenskommelse om hundra procent förnybart, en färdplan mot nollutsläpp 2045 – för att visa att det faktiskt går att förändra.

Det var ett kraftfullt och starkt tal. Men kommer någon att bry sig?

ANNONS

Några extra soltimmar vållar kanske inte samma obehag som döda sälar, för varningssignalerna till trots ligger miljö- och klimatfrågan fortfarande en bit ned när väljarna rankar de viktigaste valfrågorna. Kanske kommer det att låta annorlunda närmare valet, men det vet vi inte än.

Har tappat i förtroende

Och om det gör det – kommer väljarna att känna sig säkra på att det är just Miljöpartiet som sitter på de bästa lösningarna? Det vet vi inte heller.

Inför det senaste valet var partiet helt klart det som hade störst förtroende i miljöfrågan. Varannan väljare menade då att partiet hade bäst miljöpolitik, enligt Sifo. Vid den senaste mätningen från samma institut var siffran nere i 17 procent. Enligt Sifos analyschef Toivo Sjörén har inget parti tappat det man kallar sakägarskap i en fråga så drastiskt tidigare.

Och när Naturskyddsföreningen nyligen granskade de olika partiernas miljöpolitik rankade man Vänsterpartiet – inte Miljöpartiet – högst. Till det kommer att även partiets företrädare brottas med ett bristande förtroende. Både Gustav Fridolin och Isabella Lövin ligger i botten på de mätningar av partiledare och språkrör som regelbundet görs.

"Nu" står det på stora gröna affischer med vit text, för att markera att det är nu vi måste börja ta hand om klimatet.

ANNONS

Tanken att det handlar lika mycket om att det är nu det måste vända för partiet ligger nära till hands.

Störst jubel: Fick Isabella Lövin när hon tryckte på hur bråttom det är att ta hand om klimatet: "Bara för att vädret är galet måste inte politiken vara det."

Opinionsläget: I den senaste Sifomätningen uppgav 4,0 procent att de skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 6,9 procent.

Publik: 700 personer.

ANNONS