Kriminella ungdomar frihetsberövas inte – nu anmäler L myndigheten

Kön med kriminella ungdomar som ska låsas in på så kallade Sis-hem har vuxit under året. Nu har Liberalerna i Göteborg tröttnat och anmäler Statens institutionsstyrelse (Sis) till justitieombudsmannen (JO).
– I Göteborg har vi haft uppe ärenden som gäller ungdomar som är djupt kriminella – men Sis säger att de måste vänta i två veckor, säger Simona Mohamsson (L).

ANNONS
|

Under hela våren har socialförvaltningen på Hisingen hört varningar om en ansträngd situation på Statens institutionsstyrelse (Sis) – personal har saknats och antalet platser har stadigt minskat.

Det har inneburit att stadsdelen inte har haft möjlighet att förflytta ungdomar i behov av tvångsvård på grund av missbruk eller kriminalitet.

Det berättar socialnämndens ordförande Simona Mohamsson (L), som nu anmäler myndigheten till Justitieombudsmannen (JO).

Simona Mohamsson (L), ordförande för socialnämnd Hisingen.
Simona Mohamsson (L), ordförande för socialnämnd Hisingen. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

– Sis har en akut kö till sin tvångsvård som de inte får ha. Det betyder att de gör någonting olagligt, och det tvingar oss i socialnämnderna ute i landet att också göra det när vi inte kan genomföra tilltänkt placering, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– De har brutit mot enskilda individers rättigheter. För de allra mest våldsamma ungdomarna finns ingen annan placering som fungerar än låst institution för att påbörja vården, vilket de inte får just nu.

LÄS MER:Dubbelt så många unga tjejer som killar på kö till Sis-hem

Kritiserar regeringen

Hon hoppas att hennes anmälan ska få fler kommunpolitiker runt om i landet att anmäla myndigheten, men menar att det yttersta ansvaret ligger hos regeringen.

– De har inte gjort något annat än att tillsätta en utredning om mobilförbud på Sis – det är det enda de har kommit med det senaste halvåret. Men jag kan inte anmäla regeringen för flathet, så därför anmäler jag Sis som myndighet.

I början av juli var det närmare 50 ungdomar som väntade på en Sis-placering – och myndigheten gick därför upp i stabsläge. Därefter har kön minskat med cirka tio personer.

– Vi har kunnat se hur en person som var häktad misstänkt för kontraktsmord i Stockholm inte fick plats. I Göteborg har vi haft uppe ärenden som gäller ungdomar som är djupt kriminella – men Sis säger att de måste vänta i två veckor. Om regeringen menar allvar med att vända på varje sten för att få bukt med gängkriminaliteten så är det all hands on deck nu – i ett barns liv spelar varje timme eller vecka roll, säger Simona Mohamsson.

ANNONS

Johan Feldtmann som leder arbetet i Sis särskilda stab för platstillgång, säger så här om JO-anmälan.

– De är förstås i sin fulla rätt att anmäla omständigheterna till JO och vi vill absolut inte ha den situation där vi i Sis och socialtjänsten nu befinner oss, säger han till GP.

LÄS MER:Maria har gått från slutenvård till politiken – mot alla odds

Statens institutionsstyrelse

Den statliga myndigheten Statens institutionsstyrelse (Sis) ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Sis tar emot ungdomar med allvarliga psykosociala problem, vuxna med missbruksproblem och ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.

Källa: Statens institutionsstyrelse

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS