Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Arne Larsson: Kraven från Sjöstedt visar hur bräckligt styret är

Jonas Sjöstedt och Ulf Kristersson ser båda en kris i kommunerna och kräver mer pengar. Det innebär akuta bekymmer att hantera för Stefan Löfven och hans regering. Hur detta än slutar, så visar det vilket bräckligt mandat regeringen sitter på.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vi har sett det i Göteborg. Skolor som skär ned, förebyggande arbete som får stryka på foten, viteshot som hänger över hemtjänsten på grund av usel arbetsmiljö. Få av oss behöver blicka utanför vår egen stadsdel – eller ens vardag – för att förstå vad det här handlar om.

Kommunerna har inte samma ekonomiska förutsättningar som tidigare och tvingas dra ned. Och det är neddragningar som landar rakt i knäet på elever, brukare och en redan hårt pressad personal.

I samband med höstbudgeten skickade regeringen ut en extra pengapåse till kommunerna. Och vid årsskiftet gjordes det kommunala utjämningssystemet om, så att rikare kommuner ska dela med sig mer till fattigare.

Inga goda nyheter

Nu gör både Vänsterpartiet och Moderaterna skarpa utspel om att det inte räcker. Mer pengar måste fram. Nu.

För Stefan Löfven är det här inga goda nyheter.

Att som Socialdemokrat bli angripen både från höger och vänster för att han försummat välfärden är illa nog. Att det hela – oavsett hur det slutar – kommer att visa att han inte har full kontroll över landets styre är kanske ännu värre.

Regeringen vilar på ett bräckligt mandat. Att M, KD och SD vill få bort den är självklart. Alltså krävs Vänsterpartiets tysta medgivande för att regeringen ska kunna leva vidare och fungera – de fyra januaripartierna har som bekant inte egen majoritet i riksdagen.

Utmanar regeringen igen

Ändå skrevs det in i januariavtalet att Vänsterpartiet inte skulle ha något inflytande över politiken under mandatperioden. Det var en provokation som partiet inte kunde låta passera.

Redan i höstas visade Jonas Sjöstedt vad den skrivningen var värd när han pressade fram en kompromiss om Arbetsförmedlingen.

Stärkt av den framgången utmanar han nu regeringen igen.

Under tisdagen krävde vänsterledaren att regeringen skjuter till tio miljarder kronor extra till välfärden. Nu direkt. En timme tidigare hade även moderatledningen krävt miljardbelopp och förklarat att man redan i veckan tänker lägga fram vad man kallar en extra budget i finansutskottet.

Jonas Sjöstedts budskap är att han vill ha ett svar från regeringen senast under onsdagen. Annars är han beredd att förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Folkligt missnöje

Alltså: budskapet är att Stefan Löfven har att välja på att vika sig för Vänsterpartiets krav eller att riskera att bli överkörd av riksdagen.

Regeringen är sedan tidigare pressad av dåliga opinionssiffror och ett stort missnöje. En Novus genomfört för SVT som presenterades i slutet av förra veckan visar att endast en person av tio tycker att regeringens politik är ganska eller mycket bra.

Till och med bland de egna är stödet mycket svagt: bland de LO-anslutna anser 57 procent att politiken är dålig. Så få som 8 procent tycker att den är bra.

Det sista Stefan Löfven vill i det här läget är att en större kris blossar upp. Alltså ska vi nog räkna med att välfärden får mer pengar. Och helst vill nog regeringen få det att se ut som att det varit tanken hela tiden, oavsett hur det var med den saken.

Om det räcker för att stilla oppositionen den här gången ska vi nog räkna med att Vänsterpartiet – precis som Moderaterna och Kristdemokraterna – återkommer med nya krav i andra sammanhang.