Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Krav på högt tempo i arenadebatten

Tidsplanen och innehållet i utredningen oroar. Men i övrigt var det stor enighet om mycket i debatten om en ny arena.

Frölunda hockeys ordförande Mats Grauers tyckte att han fått ett par viktiga besked när han klev scenen på O'Learys efter gårdagskvällens Pratbar.
– Vi fick ett antal löften: att det blir en ny arena, att man kommer att vara öppen för intryck utifrån och att vi ska få ta del av agendan för utredningen, säger han.
För en dryg månad sedan beslutade fem av sju partier i kommunstyrelsen gemensamt att Scandinavium ska ersättas med en ny arena – och att när, hur och var ska snabbutredas fram till nästa höst.
Och att den kommande utredningen väcker många frågor hos näringslivet blev tydligt under debatten. 
– Om vi skulle utreda det här hade det tagit ett halvår. Ni gör det på ett och ett halvt, sa Wallenstams vd Thomas Dahl.
Ola Serneke, vd Serneke, hade hellre sett att man startade i en annan ända och tog fram tio förslag – för att snabbt komma vidare.
– Vad finns det egentligen för dagordning och tidsplan för den här utredningen? Vad vill man att det ska komma ut av den? sa han.
Enligt det beslut som är fattat ska Stadsledningskontoret hålla i utredningen. Det framgår också att de under utredningens gång ska plocka in synpunkter från relevanta aktörer. Och det väckte en viss irritation bland politikerna att förfarandet här blev så ifrågasatt.
– Att redan nu tycka att den kommer att bli värdelös är lite underligt, sa Bettan Andersson (V).
– Lita på oss. Vi ska utreda och sedan ska vi framåt, sa Ann-Sofie Hermansson (S).
Att det ska bli en ny arena och att näringslivet på ett eller annat sätt kommer att spela en roll finns det politisk enighet om, och Mats Grauers passade på att tacka politikerna för att de kommit så långt. För en ny arena är nödvändig, menar han.
– Utan en ny arena dör Göteborg.
Men när den ska vara klar är fortfarande oklart. Jonas Ransgård (M) tycker att jubileumsåret 2021 vore en bra tidpunkt. Bettan Andersson tror att det kommer att ta ytterligare ett par år.
Wallenstams vd Thomas Dahl säger att det vore bra om man kunde enas om när arenan ska stå klar. Mats Grauers håller med,
– Om vi sätter ett gemensamt mål så kommer det att gå fortare. 2021 är en rimlig målsättning, säger han.
Gunnar Persson, planchef på stadsbyggnadskontoret, som följde debatten från åskådarplats är inte fullt lika optimistisk. Även han undrar vad den nya utredningen ska titta på.
– Det är lite oklart om man ska ta fram en skiss på en arena – eller ett helt affärskoncept. Ska man det blir det ganska omfattande, säger han.
Han räknar med en byggtid på minst två år. Det innebär att detaljplaner måste vara klara 2019, om arenan ska vara klar jubileumsåret.
– Då är frågan om man kan köra planprocessen parallellt. Men i så fall måste man veta var arenan ska ligga och det vet man ju inte än.
Han har själv i ett tidigare skede varit del i en utredning där man tittade på om en ny arena skulle kunna ligga mellan Valhallabadet och Scandinavium. En av få möjliga placeringar med tanke på att man vill behålla Scandinavium under byggtiden.
– Det är väldigt trångt. Man måste nog riva en del av Valhallabadet för att det ska gå, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.